Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kopogtatás nem a legjobb módszer – így válassz dinnyét, ha biztosra akarsz menni!

default user icon
MME
Az igaz, hogy dinnye nélkül nincsen nyár, de az is igaz, hogy hiába van többéves vagy akár évtizedes rutinunk, nincs olyan alkalom, hogy a boltban vagy a piacon, a dinnyék fölött állva ne gondolkodnánk el azon, vajon melyik lehet az igazi? Összeszedtük a tökéletes dinnye legfontosabb külső jegyeit, hogy lékelés nélkül is a legjobbat válasszuk!

Ha imádod a görögdinnyét, de a piacon vagy a zöldségesnél mindig bajban vagy, hogy melyiket válaszd ki, akkor itt a segítség! Nem biztos, hogy kopogtatás alapján kell dönteni, a lékelés pedig a legtöbb helyen kiment már a divatból – különösen, hogy hivatalosan a lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba –, ám egyes külső jegyekből akár kóstolás nélkül is lehet következtetni a dinnye érettségére.

  • A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín.
  • Nem mindegy az sem, hogyan tárolják a dinnyét: a nagy rakásba halmozott zöldségek esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak. Az ízek megőrzésének nem kedvező, helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása is, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben még gyorsabbá válik a romlás folyamata.
  • Felezett dinnye vásárlásakor célszerű figyelemmel lenni a higiéniai körülményekre is. Lékelt, felvágott dinnyét kizárólag olyan helyen tanácsos vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a dinnyefelek megfelelő csomagolása (fólia). 


Mi a helyzet a dinnye kopogtatásával?

A sokak által emlegetett kongó hang mint irányadó jellemző félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.

Melyik görögdinnye a kedvenc?

A hazai fogyasztók körében továbbra is a gömbölyű alakú, csíkos héjú, piros belsejű görögdinnye a legnépszerűbb. Ajánlott azonban bátran megkóstolni más fajtákat is: így a hosszúkás formájúakat, az egyszínűeket, a sárga héjúakat/belűeket, vagy éppen a „mag nélkülieket” is, ugyanis mindezek szintén kiváló ízű dinnyefajták.

Végül következzen néhány extra tipp egy profitól!

(Forrás: Nébih)

Ezek is érdekelhetnek