Ha imádod a görögdinnyét, de a piacon vagy a zöldségesnél mindig bajban vagy, hogy melyiket válaszd ki, akkor itt a segítség! Nem biztos, hogy kopogtatás alapján kell dönteni, a lékelés pedig a legtöbb helyen kiment már a divatból – különösen, hogy hivatalosan a lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba –, ám egyes külső jegyekből akár kóstolás nélkül is lehet következtetni a dinnye érettségére.
- A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín.
- Nem mindegy az sem, hogyan tárolják a dinnyét: a nagy rakásba halmozott zöldségek esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak. Az ízek megőrzésének nem kedvező, helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása is, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben még gyorsabbá válik a romlás folyamata.
- Felezett dinnye vásárlásakor célszerű figyelemmel lenni a higiéniai körülményekre is. Lékelt, felvágott dinnyét kizárólag olyan helyen tanácsos vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a dinnyefelek megfelelő csomagolása (fólia).
Mi a helyzet a dinnye kopogtatásával?
A sokak által emlegetett kongó hang mint irányadó jellemző félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.
Melyik görögdinnye a kedvenc?
A hazai fogyasztók körében továbbra is a gömbölyű alakú, csíkos héjú, piros belsejű görögdinnye a legnépszerűbb. Ajánlott azonban bátran megkóstolni más fajtákat is: így a hosszúkás formájúakat, az egyszínűeket, a sárga héjúakat/belűeket, vagy éppen a „mag nélkülieket” is, ugyanis mindezek szintén kiváló ízű dinnyefajták.
Végül következzen néhány extra tipp egy profitól!
(Forrás: Nébih)