Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így válasszunk szőlőt a boltban, és így tároljuk, hogy sokáig elálljon!

Ősszel kevesen tudnak ellenállni egy szép fürt mézédes, ropogós héjú szőlőnek, de a kínálat között válogatva sokakban felmerül a kérdés: vajon hogyan választhatjuk ki a legfinomabbat? Megyeri Szabolcs kertészmérnök elárulja a titkot!

fajták és ízek 

Ha fogyasztásra szánt szőlőt szeretnénk, akkor válasszuk a csemegeszőlőt, míg borkészítéshez a borszőlőt. A legnépszerűbb fajta közé tartozik az Attila, melynek íze finoman savas és muskotályos; az Afuz Ali, más néven Datolyaszőlő, amely egyike a legfinomabbnak tartott, édes-aromás szőlőfajtáknak; valamint a Pannónia kincse, mely kevésbé savas és édes ízű. Manapság egyre népszerűbbek a mag nélküli szőlőfajták, mint például a Kismis Moldavszkij, Vénusz és Jupiter. 

 

Árulkodó színek

Minél sötétebb a gyümölcs színe, annál érettebb. A zöld szőlő akkor érett, ha enyhe sárgás csillogást mutat; a piros szőlő egyenletes piros színt kell, hogy mutasson; a fekete szőlő mély és bársonyos színekkel rendelkezik. Ha a szemek elkezdenek barnulni, az rohadásra utalhat. Arra figyeljünk, hogy ne vásároljunk félig érett szőlőt, mivel a leszedés után már nem érik tovább. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk kóstolót a gyümölcsből.

Leperegnek a szárról

Fajtától függetlenül fontos, hogy a szemek erősen kapaszkodjanak a fürtökhöz, így ne vásároljuk meg azokat a fürtöket, ahol a szemek könnyen leperegnek a szárról. Miután hazavittük a gyümölcsöt, válogassuk le azokat a szemeket, melyek lazán lógnak a fürtökön, és ügyeljünk rá, hogy a lehullott bogyót ne helyezzük az egészségesek közé.

Túl puha, túl ráncos

Az állaga is sokat elárul. A friss szőlők jellemzően sima, telt szemekkel rendelkeznek. Kerüljük azokat a fürtöket, amelyek szemei túl puhák vagy ráncosak, mivel ezek a jelek betegségekre vagy romlásra utalhatnak.

Nem a méret a lényeg!

Sokan azt gondolják, hogy minél nagyobb a szőlőszem, annál édesebb a szőlő, pedig a méret nem befolyásolja az ízt vagy az érettséget. A kisebb szeműek tipikusan a borszőlők között találhatók, míg a csemegeszőlők általában nagy vagy közepes méretű bogyókkal rendelkeznek.


Hamarabb megromlik

A szőlő esetében is érvényes a szabály, hogy csak közvetlenül fogyasztás előtt szabad megmosni, mivel a vízzel eltávolítjuk a védő viaszréteget a héjáról, ezáltal gyorsabban elkezdenek rohadni és penészedni. Ha túlságosan szennyezett, és nem szeretnénk a hűtőbe tenni, finoman töröljük át.

Átveszi a szagokat

Ha hűvös, száraz, napfénytől védett helyen tároljuk, akár 2-3 hétig is elállhat a gyümölcs. A hűtőben könnyen bepárásodhat, ezért mindenképpen tegyük a frissen tartó fiókba. Erős illatú élelmiszerek, például hagymafélék közelébe ne pakoljuk, mert könnyen átveszi a kellemetlen szagokat.

Eláll a fagyasztóban

A szőlőből készíthetünk egy finom, tápláló italt. Bár préselés nélkül elég nehéz kinyerni a mustot, érdemes megpróbálni krumplinyomóval vagy gyümölcscentrifugával. Hűtőben akár egy hétig is tárolhatjuk, de PET-palackba töltve fél évig is eltartható a mélyhűtőben.

Ezek is érdekelhetnek