Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 étel, amit nem kell hűtőbe tenned: ezek szobahőmérsékleten is elállnak

default user icon
MME
Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket csak megszokásból teszünk hűtőszekrénybe. Rosszat persze nem tesz a hideg, de azért bőven akad a konyhában olyan alapanyag, amely kimondottan finomabb szobahőmérsékleten tárolva. És persze olyan is akad, amit fogyasztás előtt célszerű kivenni a hűtőből.

Először néhány jó tanács kezdő és nem annyira kezdő háziasszonyoknak: mindig vedd figyelembe a lejárati dátumot és kövesd a csomagoláson található tárolási útmutatót! Arra is ügyelj, hogy felbontás után már más szabályok vonatkozhatnak egyes élelmiszerekre. Ha kétségeid vannak, inkább tedd hűtőbe az adott élelmiszert! A kamra hőmérséklete ráadásul ingadozhat nemcsak szezonálisan, hanem akár napról napra is.

Ketchup

A legtöbb háztartásban van ketchup, hiszen a gyerekek számára elképzelhetetlen a pizza vagy a sült krumpli nélküle. A ketchupban lévő ecet és paradicsom savtartalma akár egy hónapig is frissen tartja a kibontott ketchupöt, így ha viszonylag sokszor és nagyobb mennyiséget fogyasztasz, akár a pulton is hagyhatod. Ha azonban ennél tovább is kitart egy flakon, tedd hűtőbe, és fogyasztás előtt kb. 30 perccel vedd ki a hidegről.

Friss mozzarella sajt

Ha szerencséd van, és hozzájutsz friss mozzarellához, akkor szobahőmérsékleten tárold fogyasztásig. A hűtőszekrény hideg, száraz levegője megkeményítheti a mozzarella állagát és tompíthatja az ízét.

Vaj

Forró pirítós, hideg vaj – bár ez így jó kombó, de azért tudjuk, hogy nem mindig pirítós kerül a tányérra. Ha szereted a kenyeret, péksütit vajjal megkenni reggelente, a legjobb, ha éjszakára kint hagyod a vajat, így elég puha és kenhető lesz másnap. Jó megoldás lehet a vajtartó használta.

Paradicsom

Függetlenül a paradicsom fajtájától a legjobb, ha szobahőmérsékleten tárolod a maximális íz és állag érdekében. A hidegen tárolt paradicsom húsa szemcséssé, kásássá válik, az íze pedig semleges lesz.

Csonthéjas gyümölcsök

Ha az őszibarackot és a nektarint keményen vetted meg a boltban vagy a piacon, hagyd pár napig a pulton, és gyönyörűen megérik. Hűtőben tárolva a csonthéjas gyümölcsök pépessé válnak, az ízük megváltozik, és elvesztik zamatukat.

Tojás

A tyúkólban nincs hűtőszekrény, így értelemszerűen a házi friss tojásokat akár egy-két hétig is tárolhatod szobahőmérsékleten. A szupermarketben kapható tojást azonban hűtve kell tárolni, és ha a recept igényli, felhasználás előtt szoba-hőmérsékletűre hűteni. Ezt legkönnyebben úgy tudod megtenni, ha néhány órával sütés-főzés előtt már kiveszed a hidegről, vagy ha elfelejtetted, 10 percre megmeríted a tojásokat egy tál meleg (de nem forró!) vízbe. (Kivétel, ha szét kell választanod a tojásokat, ugyanis a meleg tojássárgája nehezebben válik el a fehérjétől.)

Majonéz

Lehet, nem vetted észre, de a majonéz nem olyan gazdag és krémes hidegen, mint amikor szoba-hőmérsékletűre hűtöd. Az eltarthatósági idő miatt felbontás után tárold hűtőben, de fogyasztás előtt hagyd picit felmelegedni.

Csokoládé

Bár praktikus dolog a csokit hűtőben tárolni (különösen a forró nyári napokon vagy ha ha viszonylag meleg a konyhád), de fogyasztás előtt mindig vedd ki a hűtőből. A hideg tompítja az ízeket és törékennyé teszi a csokit.

Nutella

A mogyoróvajhoz hasonlóan a Nutellát is tárolhatod a kamrában vagy a konyhaszekrényben. Hűtve a benne lévő olajok kiválhatnak, és az állaga krétássá válhat, ráadásul kenni sem lehet.

Sült tojásos ételek

A maradék tojásos lepény, muffin hűtőben tárolva másnap is finom. Ügyelj rá, hogy ne gyorsan, mikrohullámú sütőben melegítsd fel, mert akkor gumiszerűvé válhat, hanem engedd szoba-hőmérsékletűre hűlni és utána sütőben melegítsd fel.

Lágy sajtok

A brie, a camembert és az összes krémes, lágy sajt szobahőmérsékleten a legfinomabb. Tárolhatod hűtőben, de mielőtt elfogyasztanád, hagyd szoba-hőmérsékleten állni.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss