A csirkemell az egyik legkedveltebb alapanyag. Amellett, hogy beleillik a diétás étrendben, sokan azért is szeretik, mert gyorsan kész van. Ám bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy nem sikerült omlós, szaftos csirkemellet sütnie. A hús kiszáradt, vagy éppen rágós maradt a közepe. Pedig egyáltalán nem nagy ördöngősség ízletes csirkemellet készíteni.
Hozzávalók:
2 db kicsontozozott, bőr nélküli csirkemellfilé
2 ek olívaolaj
só
bors
vaj
1 db citrom leve
1.
Első lépésként melegíts fel egy serpenyőt, a sütőt pedig kapcsold be és melegítsd elő 150 fokra. Amíg az edény melegszik, addig a csirkemellről itasd fel a felesleges nedvességet, klopfolni nem szükséges. A filék mindkét oldalát óvatosan locsold meg az olívaolajjal, majd sózd, borsozd.
2.
Ha a serpenyő tűzforró, akkor helyezd bele a csirkemell darabokat és oldalanként 3-3 percig süsd, amíg kérget nem kap mindkét fele. A húst ne villára szúrva fordítsd meg, használj inkább csipeszt.
3.
Miután a csirkemell szép piros kérget kapott serpenyőstől tedd be a sütőbe és 15 percig süsd.
4.
A sütőből vedd ki a serpenyőt, és tegyél bele kb 5 dkg vajat, és amikor a vaj elolvadt locsold meg vele és a kifacsart citromlével a filéket. 2-3 perc pihentetés után szeletelheted is az omlós, szaftos húst.
Fűszerezés, páC
A só és a bors mellett bármilyen fűszert használhatsz. A serpenyőben megszórhatod a húst friss rozmaringgal, kakukkfűvel, vagy csilivel, tehetsz rá zúzott fokhagymát is. Készíthetsz pácot is. Arra viszont figyelj, hogy a hús legalább 30-60 percet álljon a pácban.
Köret
A csirkemellet azért is szeretjük, mert bármilyen köret illik hozzá. A roston sült húst tálhatod rizzsel, krumplival, salátával, vagy az egészségesebbnek számító kölessel, bulgurral, quinoával.
6 HIBA, AMIT ELKÖVETSZ CSIRKEHÚS SÜTÉSE KÖZBEN >>>
7 RECEPT CSIRKEMELLBŐL, AMIBŐL MINDENKI REPETÁZIK >>>