Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 durva hiba, amivel tönkreteszed a csirkét sütés közben!

Még a legprofibb konyhatündérekkel is előfordul, hogy a gondosan elkészített hús túl száraz és íztelen lesz. Ha viszont ezeket a hibákat elkerülöd, tökéletes csirke-menüvel lepheted meg a vendégeidet!

1. Túl sokáig sütöd

A csirkét szinte mindenki túl sokáig süti, mert biztosak akarunk lenni abban, hogy a hús teljesen átsült. Ilyenkor viszont az étel nagyon száraz lesz, és csak abban bízhatsz, hogy a saláta megmenti a vacsorát. Neked is ismerős? Akkor vesd be ezt az egyszerű trükköt: áztasd be a csirkehúst néhány órára víz, só, cukor és fűszerek keverékébe. Így a hús nem csak ízletes lesz, de megszívja magát nedvességgel is, ami egyszerűen nem engedi, hogy kiszáradjon.

2. TÚL GYORSAN FELSZELETELED

Ha a csirkét egészben sütöd, akkor ne vágd fel rögtön azután, hogy kiveszed a sütőből! Inkább hagyd pihenni nagyjából 15 percig, hogy a nedvesség tökéletesen osztódjon el benne. Így elbúcsúzhatsz a túl száraz részektől!

3. Túl sok csirkét teszel a serpenyőbe

Biztos veled is előfordult már, hogy le akartad rövidíteni a sütés idejét, ezért zsúfolásig raktad a serpenyőt a húsokkal. Emiatt viszont a csirke füstös ízű lehet és könnyebben odaéghet, szóval semmiképp ne süss egy edénybe túl sokat! Ha fel akarod gyorsítani a folyamatot, inkább süsd őket egyszerre, két külön serpenyőben!

4. Türelmetlen vagy grillezés közben

Ha a grillrácson sütöd a csirkét, akkor előfordulhat, hogy túl gyorsan fordítod át a húst a másik felére, így pedig tönkreteszed a legfelső, karamellizált rétegét. Hogy ezt megakadályozd, először alaposan takarítsd le a grillrácsot, így elkerülheted, hogy nagyon leragadjon. Másodszor pedig figyelj arra, hogy a hús felületén mikor képződik egy külső réteg, ami már nem tapad annyira a grillrácshoz, és csak azután fordítsd meg!

5. Túl sokat mozgatod a csirkét a serpenyőben

Ha sokszor átfordítod vagy folyamatosan kevergeted a csirkét, attól nem sül gyorsabban, csak azt éred el, hogy nem lesz szép karamellbarna. Ha beleteszed a serpenyőbe, hagyd érintetlenül 5-7 percig, csak ezután fordítsd át a másik oldalára, és a húsnak gyönyörű színe lesz!

6. Egészben sütöd meg a csirkemellet

A csirkemell egyszerre lehet túlságosan vastag és extra vékony. A hús ugyanis nem egyenletes, az egyik vége sokkal vastagabb, mint másik, emiatt pedig nagyon nehéz egyben megsütni úgy, hogy minden része tökéletesre piruljon. Sütés előtt inkább vágd fel a húst egyforma vastagságú szeletekre, hogy nagyjából ugyanannyi idő alatt omlósra sülhessenek. 

Még több praktika:

Ezek is érdekelhetnek

Friss