Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz habos és nagyon finom a csúsztatott palacsinta – mutatjuk a receptet!

default user icon
MME
A palacsintát mindenki szereti – legalábbis a szerkesztőségben nem nagyon találtunk olyat, aki ne lenne kapható a nap bármely szakában „palacsintázni". Hétvégi ebédek elmaradhatatlan desszertje, de sós változatban is gyakran kerül az asztalra. A csúsztatott palacsinta talán kevésbé népszerű, pedig nagyon látványos és persze fantasztikusan finom.

Hogy mitől csúsztatott? A palacsintáknak csak az egyik felét sütjük meg, és sült felükkel egymásra rétegezzük – csúsztatjuk – őket úgy, hogy közéjük valamilyen tölteléket teszünk. Süthetünk a szokásosnál kisebb palacsintákat, így egyszerre akár kettő, különféle ízesítésű „tortát" is készíthetünk. 

A csúsztatott palacsinta egyébként másban is különbözik a hagyományostól: az összetevők listája vajjal bővül, illetve a tojásokat nem egyben, hanem szétválasztva, a fehérjét kemény habbá verve kell a tésztához forgatni. A csúsztatott palacsinta habosabb, lágyabb, mint a sima, érdemes kipróbálnod. Íme, a mi kedvencünk, amit a házi készítésű málnaöntet tesz még ízletesebbé!

A csúsztatott palacsinta hozzávalói:

  • 10 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 2,5 dl tej

A málnaöntethez:

  • 25 dkg fagyasztott málna
  • 10 dkg cukor

Elkészítése:

  1. A vaj felét csipetnyi sóval és a tojássárgájával habosra keverjük. A tejet és a lisztet folyamatosan hozzáadagolva, a masszát csomómentesre keverjük.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a palacsintamasszába forgatjuk.
  3. A maradék vajon a szokásosnál vastagabb palacsintát sütünk, de csak az egyik oldalát sütjük készre. Tányérra csúsztatjuk a „sületlen" oldalával felfelé, és megszórjuk vaníliás porcukorral. A következő palacsintát a sült oldalával lefelé rácsúsztatjuk az első palacsintára, porcukrozzuk. Így készítjük el egymás után a rétegeket, de az utolsó palacsintát a sült felével felfelé borítjuk a palacsintahalomra.
  4. A málnaöntethez a gyümölcsöt egy kis lábasban felolvasztjuk, majd elkeverjük a cukorral, és állandó kevergetés mellett összeforraljuk. A csúsztatott palacsinta mellé tálaljuk.

 Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss