A pulled pork, vagy magyarosan tépett hús lassan, sokáig készül, de hidd el, megéri minden ráfordított percet!
A tökéletes tépett húsnak négy titka van: egyrészt fontos, hogy jó minőségű legyen a hús, emellett figyelni kell arra, hogy a pácot alaposan belemasszírozzuk a húsba, harmadrészt érdemes sütés előtt körbepirítani, hogy benne tartsuk a nedvességet és az ízanyagokat, valamint végezetül türelmesnek kell lennünk. A pulled porkot ugyanis hosszú órákon át kell sütni alacsony hőfokon, hogy a hús ne száradjon ki.
Elsőre bonyolultnak hangzik, de a végeredmény olyan szaftos és ízletes, hogy aki ezt megcsinálja, biztosan a baráti vagy céges összejövetelek sztárja lesz! Videón mutatjuk, hogyan készül a legfinomabb pulled pork!
A pulled pork receptje >>>
6-8 főre, elkészítése idő: 4 és fél óra
Hozzávalók:
- 1,4 kg sertéscomb
- 2 ek. só
- 1 tk. őrölt fekete bors
- 2 tk. oregánó
- 2 tk. majoránna
- 1 tk. köménymag
- 1/2 tk. fahéj
- 2 tk. római kömény
- 2 tk. őrölt koriander
- 1 csapott ek. fokhagymapor
- 2 tk. pirospaprika
- 2 ek. barna cukor
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 4 ek. étolaj, vagy olvasztott sertészsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 10 dkg ketchup
- 1-2 dl narancslé
- 1 ek. Worcestershire-szósz
- 1 ek. szójaszósz
- 1 ek. balzsamecet, vagy almaecet
- 1 dl víz
Tálaláshoz:
- 12-16 db hot dog kifli, vagy hamburger buci
- 20 dkg Cheddar sajt, vagy szósz
- 1 üveg csemegeuborka szeletelve
Elkészítés:
- Egy nagy méretű keverőtálban, amibe a hús is elfér, összeállítjuk a pácot. Beletesszük a sót, az őrölt fekete borsot, a majoránnát, az oregánót, a köménymagot, a fahéjat, a római köményt, az őrölt koriandert, a fokhagymaport, a pirospaprikát és a barna cukrot. Hozzákanalazzuk a sűrített paradicsomot, felöntjük olajjal és az egészet jó alaposan összekeverjük.
- A húst a pácba helyezzük, jól bedörzsöljük a páccal, hogy mindenhol bevonja a felületét.
- A sütőt 130 Celsius-fokra előmelegítjük.
- Egy hőálló, vastag falú edényben közepes lángon olajat hevítünk, ebbe tesszük a páccal bekent húst és minden oldalát körbepirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított és cikkekre vágott vöröshagymát, a maradék pácot és beletesszük a ketchupot, a narancslevet, a Worcestershire-szószt, a szójaszószt, a balzsamecetet és a kevés vizet. Jól elkeverjük és felforraljuk. Ha felforrt, lefedjük és az előmelegített sütőbe tesszük 4 órára.
- Az elkészült húst villával szálaira bontjuk, összekeverjük a szafttal és szendvicsben vagy hot dog kiflibe töltve tálaljuk. A szendvicsbe kerülhet Cheddar sajt, szósz és karikára vágott csemegeuborka is.
Megjegyzés: Ha igazán autentikus pulled porkot szeretnénk, akkor faszénen készítsük el, de mindenképpen érdemes kipróbálni a sütőben készült verziót is, a kerti partik fénypontja lesz ez a változat is.
Borítókép: Mindmegette