Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a tökéletes cookie

Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészülő sütemény, ráadásul mindig sikert arat, de van néhány apró trükk, amit érdemes betartanunk, hogy hibátlan kekszek kerüljenek ki a sütőnkből.

A cookie abban különbözik a mi hagyományos kekszünktől, hogy nem gyúrjuk, csak egyszerűen keverjük, kicsit lágyabb is a tészta, amit akár kanállal is sütőtepsire adagolhatunk. Ha nem kanalazható, hanem kicsit testesebb a nyers tészta, akkor golyókat formázva vagy akár habzsákból kinyomva is, sőt nyújtva, utána szaggatva is formázhatjuk a tésztát. De ne szaladjunk ennyire előre… Kezdjük az alapoknál!
 
A kekszekhez jó alapanyagokat használjunk. A cookie-k a legegyszerűbb alapanyagokból készülnek, amelyek általában karnyújtásnyira vannak a kamrapolcon, az extra hozzávalók csak finomítanak, ízesítenek – és sok esetben a lényeget adják meg. Az ízesítést, a ropogósságot, az omlósságot. Bátran variáljuk a fűszereket és belevalókat, ez adja meg a sütemény karakterét.

A cookie-kat minden esetben sütőpapírral bélelt tepsire szaggassuk. Ha több kört készítünk, akkor várjuk meg, amíg a tepsi teljesen kihűl, és csak utána szaggassuk rá a következő adag tésztát, mert a meleg tepsi meg fogja olvasztani a masszában lévő zsiradékot, és a keksz idejekorán elterül.
 
A sütit ne süssük túl magas hőfokon, mert akkor megégnek, és arra is ügyeljünk, hogy ne süljenek túl, mert akkor viszont kiszáradnak. Akkor jó a cookie, ha már el tudjuk emelni a sütőpapírról anélkül, hogy deformálódna. A nem kakaós, nem színezett cookie-k esetén mérvadó, ha a falatkák aljának már van egy kis színe. Innentől kezdve már csak percek kérdése, és készen van.
 
A kisült cookie-kat érdemes rácsra tévé kihűteni, így minden felesleges nedvesség és gőz távozik belőlük. Ha nem azonnal kínáljuk, hanem előre dolgozunk, akkor célszerű bedobozolni, hiszen sokáig elállnak Ebben az esetben azonban figyeljünk oda, hogy csak a teljesen kihűlt kekszeket dobozoljuk be, és arra is ügyeljünk, hogy a dobozok ki legyenek szellőztetve, illetve alaposan mossuk és törölgessük ki őket, mielőtt használnánk.

Ennyi a trükk, és most jöjjön egy pofonegyszerű recept!

Banános keksz

Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg finomliszt
12 dkg margarin
8 dkg lágy barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
1 nagyobb, nem túlérett banán
 
Elkészítés: A margarint a cukorral habosra keverem, ebbe jön a tojás, a villával összetört banán és a liszt. Evőkanállal sütőpapíros tepsibe szaggatom, és 180 fokon 15 perc alatt szép barnára sütöm. Fémdobozban sokáig eláll.

Tudj meg még többet a cookie-król >>>

További cookie-receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek