Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nincs otthon kuktád? Ezért kell azonnal beszerezned egyet!

default user icon
MME
A szokatlan külsejű főzőedény nem hiányozhatott nagymamáink konyhájából – nem véletlenül. Ideje leporolni a szekrény mélyén heverő kuktákat, vagy az első adandó alkalommal beszerezni egyet. Azt is megmondjuk, miért.

A kukta régóta nyújt segítséget a főzésben a kezdő és a rutinos háziasszonyoknak egyaránt. Hogy miért olyan hasznos, azt a Bors napilap cikke alapján máris eláruljuk.

Már nem veszélyes

Régen előfordulhatott, hogy a hatalmas nyomás nem tudott távozni az edényből, melynek eredményeképpen a fedő lerobbanhatott a kukta tetejéről. Hogy ez milyen arányban fordult elő, vagy egyáltalán tényleg megtörtént-e, kérdéses, mindenesetre megnyugtató tény, hogy a mai gyártmányok használata teljesen veszélytelen. A rendszeresen tisztán tartott biztonsági szelep ugyanis meggátolja, hogy túlságosan nagy nyomás keletkezzen főzéskor.

Miért érdemes kuktában főzni?

A nagy nyomású főzőedény használatának igazából csak előnyei vannak. Kezdetnek például, hogy minden tűzhelyen használható, akár még az indukciós főzőlapra is nyugodt szívvel rátehetjük. A jól záródó fedelének köszönhetően kevesebb ételszagot enged a lakásban terjengeni, és a csempét is megóvjuk a felfröccsenő zsíros foltoktól. De ami manapság talán a legvonzóbbá teszi, az az, hogy rengeteg energiát takaríthatunk meg, ugyanis a kuktában elkészített ételek főzési ideje kb. negyedével csökken. A megspórolt energia mellett az ételek íze finomabb, a tápértékük pedig jóval magasabb lesz.  

tippek a használathoz

Az áram- vagy gázfogyasztás mellett a vízfelhasználásunkat is csökkenthetjük, ha kuktában főzünk, mert lényegesen kevesebb folyadékot kell az ételekhez adnunk. Fontos figyelni, hogy az edényt maximum háromnegyedig töltsük, de például zöldségpároláskor még kevesebb víz szükséges, ugyanis a légmentesen záródó fedő nem engedi elpárologni a vizet. Az optimális főzési idő eléréséhez a fedő felhelyezése után állítsuk a tűzhelyet a legmagasabb fokozatra, amíg a szelep elkezd sípolni. A teljes elkészítési időt innen számítsuk, és a sípszó után a legkisebb fokozaton főzzük tovább az ételt.

Néhány alapanyag főzési ideje

Hihetetlen, mennyire rövid idő alatt készülnek el egyes hozzávalók a kuktában.  Némelyiküknek pár perc is elegendő: 

  • spenót, sárgarépa, zöldborsó, padlizsán: 2-3 perc 
  • felkockázott burgonya, karalábé: 4-5 perc
  • rizs: 6 perc
  • csirke- és sertéshús: 10-15 perc
  • bárány, borjú és kacsa: 15-20 perc 
  • marhahús felszeletelve: 25-30 perc; marhahús egészben: 40-50 perc 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek