Ha még nincs egy jól bevált krumplisaláta-recepted, akkor azért, ha van, de szeretnéd kicsit felturbózni, akkor azért érdemes bevetned a következő tippek bármelyikét, vagy akár mindegyiket egyszerre. A végeredmény egy full extrás fogás, amit fogyaszthatunk magában, de kitűnő köret lehet a hétvégi sült hús vagy rántott sajt mellé is.
Figyeljünk Az alapanyag-választásra
Nem lehet elégszer hagsúlyozni, mennyire fontos, hogy a megfelelő alapanyagot válasszuk ételeinkhez. A krumplisalátába legjobban a magas keményítőtartalmú burgonya illik, ettől a salátánk krémesebb textúrát kap. Vásárláskor tehát figyeljük a különböző krumplifajtákat, és a D jelöléssel elátott burgonyacsomagot vegyük le a polcról. Főzéskor pedig ügyeljünk arra, hogy a krumplik épp csak annyi ideig maradjanak a vízben, amíg villával meg tudjuk szúrni őket.
Egy kis sav mindennek jót tesz
És ez kiváltképp igaz a salátákra. A majonézes változathoz valahogy nem jut eszünkbe ecetet adni, pedig egy-két kanálnyi segít jobban előhozni az ízeket. Hagyományos ecetet is használhatunk, de jól működik a receptben az alma- vagy fehérborecet is. A vörösborecet és a balzsamecet már karakteresebb ízvilágot képvisel, bár még ezzel is érdemes kísérletezni, azért számítsunk rá, hogy ettől a salátánk megosztóbb lehet.
Tipp: ha megszaladt az ecet, egy kevés reszelt citromhéjjal tompíthatunk a savanyú ízen.
Sülve vagy főve?
A krumplisaláta elkészítéséhez általában a krumpli megfőzése az első lépés. De tényleg ez a legízletesebb módja a zöldség előkészítésének? Érdemes egy próbát tenni a sütéssel is! A kockákra vágott burgonyát némi sóval és borssal elkeverve, valamint egy kevés olívaolajjal meglocsolva tegyük a sütőbe kb. 30 percre. Amikor a széle kezd pirulni, vegyük ki, és így használjuk fel a salátához. A kívül ropogós, belül krémes kockák szuper különlegessé teszik a salátát.
Plusz hozzávalókkal ínycsiklandóbb lehet
A krumpli-hagyma fővonalon túl is van ám élet. Bátran kísérletezzük ki, hogy mi az az extra hozzávaló, ami még finomabbá teszi a salátánkat, és az ízlelőbimbóink is befogadják. Íme, néhány ötlet:
- Plusz zöldségek hozzáadásával nemcsak ízletesebb, de vitamin- és rostdúsabb is lesz a saláta. Sárgarépa, zeller, csemege- vagy kígyóuborka is mehet bele, mindegyiktől egy picit más lesz az összhatás. A ropogósság kedvéért érdemes ezeket nyersen, de egészen apróra vágva hozzáadni a salátához.
- Különböző sajtokkal és diófélékkel felturbózva önálló fogásként is megállja a helyét a krumplisalátánk. Bizonyos sajtoknak (például a camembert-nek) jellegzetesebb ízük van, így annak megfelelően célszerű választani, hogy a semlegestől a karakteresig terjedő skálán hová akarjuk helyezni a salátát. Pár marék pirított diótól pedig egészen biztosan kivételes ízélményben lesz részünk.
- Néhány kocka baconnel vagy jó minőségű sonkával is megbolondíthatjuk a salátát, ha nem célunk, hogy húsmentes fogást tegyünk az asztalra. Ekkor a sózással kicsit legyünk óvatosabbak, hiszen a legtöbb sonkától már elég sós lesz az étel.
- A zsenge fűszerek kellemes, jóleső frissességet kölcsönöznek a salátának. A zöldek közül a kaporral biztosan nem lőhetünk mellé, de a petrezselyem, a bazsalikom, a rozmaring, a metélőhagyma, sőt a citromfű is jó társa lehet a burgonyának. Ha borsosabb ízvilágot szeretnénk elérni, akkor pedig a rukkola válhat be igazán.
- Színében is feldobja a salátát, ha egy kevés füstölt pirospaprikát keverünk a majonézes krémbe, és ezzel vonjuk be a burgonyakockákat. A füstös íz kifejezetten jót tesz például a pirított baconös verziónak is. A pikáns ízek kedvelői csiliport is használhatnak.
Hamarosan itt a jó idő, a kerti sütögetéssel egybekötött baráti összejövetelek időszaka. Ezeket a tippeket bevetve készítsd el a legközelebbi krumplisalátádat, és biztosan mindenki elkéri majd a receptet!
(Forrás: mashed)
Ajánljuk még:
- 11 OLCSÓ ÉS LAKTATÓ KRUMPLISALÁTA >>>
- 2 HÚSVÉTI MENÜSOR, AMIT AZ EGÉSZ CSALÁD IMÁDNI FOG >>>
- TOJÁSKRÉM ÉS TOJÁSSALÁTA - NEM CSAK HÚSVÉTRA - VÁLOGATÁS >>>