Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől az extra hozzávalótól napokig puha és rugalmas lesz a piskótád!

default user icon
MME
A piskóta a legtöbb sütemény és torta alapja, ám tény, hogy többnyire pár nap elteltével kiszárad és darabokra hullik. Van azonban egyetlen hozzávaló, amivel akár 4 napig is puha és rugalmas marad a tészta – mutatjuk, mi az!

Tény, hogy a világ legegyszerűbb tésztája a piskóta, ez az, amit a sütni vágyók már kisgyerekként, némi felnőtt közreműködéssel először elkészítenek – ám az is igaz, hogy a legtöbb csalódást és kiborulást ez a sütemény okozza: mert nem jön fel; ha feljött, összeesik; ha nem esett össze, akkor is 2 nap múlva fojtós, morzsálódó, szikkadt vacak lesz belőle.

Kivéve, ha úgy készíted el, ahogy a Ripost.hu javasolja!

A klasszikus recept összetevőin kívül – ami tojás, liszt és cukor  – van ugyanis egy hozzávaló, amit ha beleteszel, napokig puha, szaftos és ruganyos marad a tészta: ez pedig nem más, mint a vaj. Mutatjuk, hogyan és mikor kell hozzátenni! Így készül a napokig friss és puha piskóta!

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

 

Elkészítés:

  1. A vajas piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A vajat, a tojássárgájákat és a cukrot habosra keverjük. A tojásfehérjéből habot verünk.
  2. A lisztet, a sütőport és a csipet sót a vajas krémhez adjuk, majd a tojáshabot is beleforgatjuk.
  3. A masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20-30 perc alatt aranybarnára süjük.
  4. A kész piskótát egy ideig hagyjuk a sütőben hűlni, majd amikor már langyos, egy rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss