Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így aszalj zöldséget és gyümölcsöt otthon, hogy tökéletes legyen a végeredmény!

Az aszalványok finomak és egészségesek, de sajnos drágák a boltban. De miért is kellene vásárolni, amikor otthon is könnyedén elkészíthetjük? Mutatunk néhány tippet, amivel gyerekjáték lesz az aszalás.

A legtöbb gyümölcs aszalható, így bátran próbálkozhatunk kezdőként is az alma, a körte, az őszibarack, az eper és az áfonya aszalásával, míg a zöldségek közül a zeller, a petrezselyemgyökér, a sárgarépa és a paradicsom is alkalmas a szárításra. Próbálkozhatunk a fűszernövényekkel is, a siker garantált – írja cikkében a Fanny magazin.

Ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény, mutatjuk, mire kell figyelni:

Figyeljünk az alapokra

Mossuk meg az ép, érett gyümölcsöket, zöldségeket, majd hagyjuk lecsepegni. Ezután hámozzuk meg és daraboljuk egyforma szeletekre, ez segíti a párolgást és gyorsítja az aszalás folyamatát. A nassolnivalót vágjuk vékonyabbra, hogy ropogósra száradjon.

Egy apró trükk

A könnyen barnuló gyümölcsöket, például almát, körtét, őszibarackot az aszalás előtt néhány percre tegyük citromos vízbe, ezzel elősegíthetjük a szín megtartását. A cseresznye és a meggy sem reped meg, ha aszalás előtt leforrázzuk, a szilvát pedig tegyük szénsavas vízbe, hogy a felszínén levő viaszréteg feloldódjon, ezáltal meggyorsíthatjuk az aszalást.

A legfontosabb: a hőfok

A sütőben történő aszaláshoz béleljük ki a tepsit sütőpapírral, és tegyük egymás mellé az alapanyagokat. Légkeveréses sütőben, alul-felül sütéssel, alacsony hőmérsékleten aszaljunk: a lédúsabb gyümölcsöknek 60 fokra, míg a kevésbé lédúsaknak alacsonyabb hőmérsékletre van szükségük.

A sütőajtót hagyjuk nyitva

Ha sütőben aszalunk, ellenőrizzük az aszalványokat, és az egymás fölé rakott tepsiket időnként cserélgessük, hogy egyenletesen tudjanak száradni. Résnyire támasszuk ki a sütő ajtaját, így biztosítsuk a megfelelő szellőzést.

Figyeljük az időjárást!

Csak akkor próbálkozzunk a szabadtéri aszalással, ha nem jeleznek borús, esős időt. Tegyük az aszalótálcát szélvédett, árnyékos helyre, és takarjuk le apró szövésű, légáteresztő anyaggal, például szúnyoghálóval vagy tüllanyaggal, hogy ne tudják ellepni a bogarak. Hátránya, hogy több napig is eltarthat a folyamat.

Az ellenőrzés ne maradjon el

Miután elkészültünk, ellenőrizzük az aszalványokat: fontos, hogy nem szabad keményre száradniuk, akkor vannak készen, ha megnyomkodva, kettétörve nem engednek magukból nedvességet, de a tapintásuk még puha, rugalmas.

Tartsuk levegőtől elzárva

Érdemes az aszalványokat szobahőmérsékleten még egy-két napig szikkasztani, így biztosan elkerüljük a penészesedést. Ezután tároljuk légmentesen záródó befőttesüvegben, ahol maximum 4–12 hónapig fogyaszthatjuk rágcsálnivalóként, süteményben, főtt ételben is.

Tipp:

  • Ha nem szeretnénk kísérletezni a hagyományos módszerekkel, érdemes beruházni egy aszalógép vásárlásába. Kényelmes a használata, hiszen tartja az ideális hőfokot, és az egyenletes hőelosztásról is gondoskodik.
  •  Ha süteményekben szeretnénk felhasználni, egy csészényi aszalt gyümölcsöt néhány percig áztassunk ugyanennyi forró vízben. Ezáltal az elvesztett víz egy részét visszaadjuk a gyümölcsnek, így újra friss, zamatos gyümölcsöt kapunk.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss