Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elkap a nosztalgia Horváth Gréta sparheltje láttán!

default user icon
MME
Egy régóta dédelgetett álma vált valóra a Love Bistro és az Ázsia Expressz sztárjának, Horváth Grétának, sikerült ugyanis beszereznie egy eredeti Salgó sparheltet. Olyat, amiben a nagymamája és a dédije sütötte a szilvás lepényt. Ettől a poszttól mindenkit elkap a nosztalgia!

Igazi gasztronómiai gyöngyszemre bukkant a Love Bistro és az Ázsia Expressz sztárja, Horváth Gréta, aki régóta vadászott erre a konyhai kincsre: egy igazi, működő, régi sparheltre. 

A kemence utódjaként számon tartott sparhelt a német Sparherd, vagyis a takaréktűzhely szóból származik, és ahogy a neve is elárulja, egy takarékos eszközt jelent, amivel nagyszüleink/dédszüleink régen nemcsak sütöttek, főztek, de fával fűtöttek is. Régen a sparhelt körül gyűlt össze a család beszélgetni, melegedni, közben pedig elkészült benne a békebeli almás pite vagy vaníliás kifli

Horváth Gréta pedig most büszke tulajdonosa lett egy Salgó sparheltnek, erről számolt be követőinek az Instagramon. 

"A kis sparheltem története:

Hetek óta bújom a netet, hogy Salgó balos sparheltet találjak. Nem, ez nem olyan egyszerű. Ami jó állapotú, az több szász km-re volt. Újat nem akartam venni. Drága nagyon és most a betonozás is elég nagy kiadás lesz. Megcsinálom az én Retro kinti konyhámat a kis kék háznál. Olyan lesz, mintha csak a dédikédhez vagy nagyihoz ugranál át egy szilvás lepényre vagy smarnira.

Augusztus végén kész lesz a beton alap, utána jövök én és a kiegészítők. Biztos vagyok benne, hogy a sparheltes ételeknek nincs párja és a karamellás-körtés forralt borom is szebben gyöngyözik majd a tetején. Szinte érzem az illatát.

A régi házamat, amikor Irénke nénitől megvettem, akkor ott volt egy "kiskonyha". Régen falun, amíg a ház készült, addig ebben a kisebb helyiségben lakott egy komplett család, akár több generációja. Mama, papa, gyerekek, unokák. Ezek álltalában 20-30 nm-ek voltak. A sparhelt volt a főszereplő ebben a csepp helyiségben. Meleget adott és főzésre, sütésre szolgált.

Mikor az új tulajok átvették a házat, nem dobták ki azokat, amiket Irénkétől kaptam. Sajnos elvinni nem tudtam a konyhaszekrényt és a sparheltet. Ez ma megtörtént.  Köszönöm szépen, hogy nem dobtátok ki!

Ez nekem egy nagyon kedves történetet, mert megint tudok valamit, szó szerint továbbvinni és életben tartani.

Azt hiszem nekem egyértelműen ezek a hagyományok! Legyen az recept, élethez való hozzáállás vagy hangulat."

Ezek is érdekelhetnek

Friss