Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szabotálják a diétád ezek a gyümölcsök és zöldségek: mutatjuk, mit érdemes elkerülni

default user icon
MME
Az egészséges, változatos étrend alappillérei a zöldségek és a gyümölcsök, de sajnos nem mindegyik segíti a diétát. Egyesek épp ellenkező hatásúak és nem hogy nem serkentik a fogyást, hanem hizlalnak! Mutatjuk, miket kerülj el, ha fogyózol.

Rengeteg olyan szuperélelmiszer létezik, amelyek segítik a fogyást, támogatják a bélműködést, erősítik az immunrendszert és serkentik a zsírégetést. A diéta során nem mindegy, mit eszünk, és ilyenkor sokan fordulnak a zöldségek és gyümölcsök felé, melyek kétségtelenül egészségesek, de keresztülhúzhatják a fogyókúrát. Mutatjuk, mely zöldségeket és gyümölcsöket érdemes elkerülni a diéta során!

Hizlaló zöldségek

Nem önmagukban a zöldségek, hanem a bennük található szénhidrát az, ami hátráltatja a fogyást. A magas keményítőtartalmú zöldségek, mint amilyen a krumpli, a borsó vagy éppen a kukorica kerülendő, ha fogyni szeretnél – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében. Nem kell persze teljesen kiiktatni ezeket az étrendből, de érdemes keveset és ritkán fogyasztani belőlük.

Milyen zöldséget fogyasszunk diéta alatt?

A diétázók jól ismerik az uborkát, nem véletlenül, hiszen magas a víztartalma és kevés kalória van benne, így minden étkezés során jó választás. Szintén érdemes beiktatni az étrendbe a cukkinit, a brokkolit és a karfiolt, a karalábét, zellert, különféle leveles salátákat, a paprikát és a paradicsomot, a retket, a spárgát és a zöldbabot. A karfiol ráadásul az egyik olyan zöldség, mely remekül felhasználható, „pizzatészta" és rizsköret is készíthető belőle.

Hizlaló gyümölcsök

Minél magasabb egy gyümölcs cukortartalma, azaz minél édesebb, annál kevesebbett érdemes belőle fogyasztani. Hiába tűnik egészségesnek, kismértékben az is, ám a gyümölcsök sok rejtett cukrot tartalmaznak, melyek nem a kilók leolvadását, hanem felszaladását segítik majd. Ilyen, kerülendő gyümölcs a banán, a füge, a datolya és a legtöbb aszalvány, ám fontos kiemelni, hogy kis mennyiségben nem jelentenek problémát. Ha mértékkel fogyasztjuk ezeket, akkor maradhatnak az étrendben.

Milyen gyümölcsöket fogyasszunk diéta alatt?

A fogyást serkentő és támogató gyümölcsök között találjuk a bogyósokat (áfonya, szeder, ribizli), a grépfrútot, a citromot és a málnát is. Minél kevésbé édes, már-már savanyú egy gyümölcs, annál kevesebb benne a gyümölcscukor, ezekből bátrabban lehet csemegézni, de fontos itt is a mértékletesség.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek