Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerűbb, mint hinnéd! Készíts paleo kókuszjoghurtot házilag!

A joghurtot mindannyian ismerjük és szeretjük. A natúrtól, a gyümölcsösön át, ma már extra fűszerezésű, ízesítésű készítmények hívogatják a különlegességekre vágyókat. Miért is szeretjük, mi is ez a finomság?

A joghurt kissé besűrített tejből, egyedi baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával történő beoltás után, alvasztással készített tejtermék. A kész joghurt kialakulásában két baktériumtörzs, a lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus vesz részt. Az érlelési folyamat alatt a baktériumok a tejcukor egy részét tejsavvá alakítják át, a fehérje pedig megalvad. Az élő joghurtkultúrával készült joghurt regenerálja a bélflórát, s így nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben.

A joghurt szó török eredetű, aludttejet jelent. Ez az aludttej annyiban különbözik a nálunk ismert spontán erjedésű tejtől, aminek erjedését, alvadását tejsavbacilusok okozzák, hogy még különböző erjesztőgombákat is adnak hozzá. A tatár és török népek ezen eljárással több fajta erjesztett italt készítettek, készítenek. Ilyen a kefír és a kumisz is. A török hódoltság idején a Balkáni népek is megszerették ezt a táplálékot és így terjedt el a világon. Egy orosz bakteriológus bulgáriai kutatásainak, és tudományos mozgalmának köszönhetően bolgár alakjában vált közismerttél.

Joghurtos receptek >>> 

Többen felismerték, hogy a tej nem jó nekik, viszont azok a baktériumok, amik a joghurtban tenyésznek, bizony nagyon kedvező hatással van a szervezetükre. A legismertebb növényi joghurt a kókusztejből készült joghurt. Először házilag kezdték el készíteni; később megjelentek az gyártósori készítmények is. A nem otthon készült termékeknél érdemes az összetevőkre odafigyelni. A hagyományos joghurtokat is sűrítik, általában valamilyen keményítővel, és az ízesítettek cukrozottak. Ez bizony így van a legtöbb esetben a növényi változatoknál is. Keressük azokat a termékeket, melyek minél kevesebb összetevőből készülnek, nem tartalmaznak cukrot, és szentjánoskenyér maglisztet, pektint, agar-agart viszont igen.

A joghurt készülhet házilag és iparilag is. A házi joghurtban az a jó, hogy teljesen biztosak lehetünk benne, hogy azt esszük, amit beleraktunk.

A házi joghurt, kókuszjoghurt készítése nem is olya nagy macera, mint azt gondolnánk. A lényeg, hogy legyen egy helyünk „dunsztolásra”, és az alapanyagok kéznél legyenek.

Többféle receptet próbáltam már és tulajdonképpen nem volt olyan, amire azt mondtam volna, hogy na ezt nem készítem el többet. Némelyik kicsit folyósabb, a másik sűrűbb, de mind finomra sikerült. Sokszor használom a kókuszjoghurtot tejföl helyett főzésnél is, ezért mindig van a hűtőben pár deci.

Van egy kedvencem, melyet Nóri mindenmentes konyhája ihletett, íme:

HÁZI KÓKUSZJOGHURT >>> 
HÁZIGAZDÁNK TOVÁBBI CIKKEI ÉS RECEPTJEI >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss