Elkészítés: Az almát meghámozzuk, a sárgarépát és a gombát megtisztítjuk, a paprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd a gomba kivételével nagyjából egyforma, de igen apró darabkákra vágjuk. A gombát felszeleteljük. A füstölt szalonnát és a vöröshagymát felkockázzuk.
A szalonnát elkezdjük sütni, s mikor még csak kezd üvegesedni, hozzáadjuk a vöröshagymát és a szintén apróra vágott fokhagymát. Tovább pirítjuk, majd beletesszük a gombát, a paprikát, a sárgarépát és az almát is. Csipet sót rászórva még kb. 10 percig pirítjuk. A löncskonzervet felkockázzuk és a zöldségekhez adjuk. Ha túl száraz lenne, kevés olajat öntünk alá, mert a darált hús hamar odaég. Állandó kevergetés mellett kissé átsütjük. Beletesszük a fűszereket, belereszeljük a citromhéjat, jól elkeverjük, majd egy burgonyatörő segítségével alaposan áttörjük, hogy sima masszát kapjunk. Ekkor adjuk hozzá a paradicsompürét és a vörösbort, majd annyi vízzel felöntjük, hogy sűrű mártás legyen. Beletesszük a leveskockákat és a csipet cukrot, majd elkeverjük.
Fedő alatt, kis lángon felforraljuk, majd forrás után még 15-20 percig főzzük. Sok főzésre nincs szükség, mert a löncshús nem nyers. Nem árt, ha többször megkeverjük.
Egy magas edényben vizet forralunk kevés sóval és olajjal, majd 1 csomag (50 dkg) makarónit vagy spagettit kifőzünk benne. A mártást a tészta tetejére halmozzuk, és reszelt sajttal alaposan meghintjük.