Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hamis bolognai

MME MME
3/5
45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 doboz (80 dkg) konzerv löncshús
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg gomba
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 üveg (kb. 4 dl sűrített paradicsompüré)
  • 1 db tv paprika
  • 10 dkg sárgarépa
  • 1 nagyobb alma
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 3 db marhahúsleves kocka
  • 2 kávéskanál őrölt feketebors
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 2 teáskanál oregano
  • 3 teáskanál bazsalikom
  • 2 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 3-4 szem borókabogyó
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1-2 kávéskanál őröl pirospaprika
  • 1,5 dl vörösbor
  • étolaj
  • víz
  • csipet cukor
  • 50 dkg tészta

Elkészítés

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, a sárgarépát és a gombát megtisztítjuk, a paprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd a gomba kivételével nagyjából egyforma, de igen apró darabkákra vágjuk. A gombát felszeleteljük. A füstölt szalonnát és a vöröshagymát felkockázzuk.
A szalonnát elkezdjük sütni, s mikor még csak kezd üvegesedni, hozzáadjuk a vöröshagymát és a szintén apróra vágott fokhagymát. Tovább pirítjuk, majd beletesszük a gombát, a paprikát, a sárgarépát és az almát is. Csipet sót rászórva még kb. 10 percig pirítjuk. A löncskonzervet felkockázzuk és a zöldségekhez adjuk. Ha túl száraz lenne, kevés olajat öntünk alá, mert a darált hús hamar odaég. Állandó kevergetés mellett kissé átsütjük. Beletesszük a fűszereket, belereszeljük a citromhéjat, jól elkeverjük, majd egy burgonyatörő segítségével alaposan áttörjük, hogy sima masszát kapjunk. Ekkor adjuk hozzá a paradicsompürét és a vörösbort, majd annyi vízzel felöntjük, hogy sűrű mártás legyen. Beletesszük a leveskockákat és a csipet cukrot, majd elkeverjük.
Fedő alatt, kis lángon felforraljuk, majd forrás után még 15-20 percig főzzük. Sok főzésre nincs szükség, mert a löncshús nem nyers. Nem árt, ha többször megkeverjük.
Egy magas edényben vizet forralunk kevés sóval és olajjal, majd 1 csomag (50 dkg) makarónit vagy spagettit kifőzünk benne. A mártást a tészta tetejére halmozzuk, és reszelt sajttal alaposan meghintjük.

Megjegyzés

Nagyon hamar kész, kiadós, és a sok hozzávaló ellenére egyáltalán nem drága. Egy adag kb. 250.- Ft. Táborozáskor, nyaraláskor bográcsban is készíthetjük, ilyenkor a fahasábok füstös illata különleges aromát ad az ételnek. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss