Sokan ódzkodnak a diéta szó használatától, ugyanis akaratlanul is a megszorítások, az ízetlen és száraz ételek, a kis adagok, valamint a finomságok megvonása jut róla eszünkbe. A diéta azonban nemcsak önsanyargatás, hanem étrend és életmód is lehet! Az egyik felkapott diéta ráadásul nem tiltja a gyümölcsös finomságokat, pusztán időponthoz köti azok fogyasztását.
A gyümölcsdiétával akár egy éjszaka alatt lemegy egy kiló
A gyümölcsfogyasztó nap egyszerűen megvalósítható, csak hetente egyszer kell kerülni az összes többi élelmiszert, például a pékárukat, a tejtermékeket, a dióféléket, a húst és a halat. Ezek helyett együnk meg a nap folyamán körülbelül 1,5 kiló gyümölcsöt és vízben gazdag zöldségeket – olvasható a Fanny magazinban.
Nagy mennyiségnek tűnhet, de könnyen elfogyasztható turmixok, friss gyümölcssaláta, sorbet formájában. Az egyetlen szabály: a cukorban gazdag gyümölcsöket, például a datolyát és a banánt csak reggel szabad enni. Ez a beosztás kordában tartja a hízásunkért felelős éhséghormont, a gerlint, és megakadályozza a zsírbontás blokkolását.
Már heti 1 gyümölcsnap is nagy segítség
A tápanyagokban gazdag gyümölcsök különösen jót tesznek a szervezetnek. Ugyanakkor a zsírok és a rossz szénhidrátok kerülése biztosítja az anyagcsere folyamatok felpörgetését – és mindezt úgy, hogy hetente csak egyszer tarjuk. Ez a nap azonban igazán könnyed és finom lesz, ráadásul jól is lakunk közben.
Gyümölcsdiéta mintaétrend
Reggeli:
Egy tálnyi, kb. 300-400 g gyümölcs. Itt megengedett a magas cukortartalmú, például a banán vagy a datolya is. Igyunk sok cukormentes folyadékot, legalább 2 litert egész nap.
Ebéd és uzsonna:
300-400 g friss gyümölcs, például dinnye, narancs vagy őszibarack. Együnk annyit, hogy töltse meg a gyomrunkat, lakunk jól vele. Délután ehetünk még kb. 200-300 g gyümölcsöt, vagy ihatunk egy turmixot.
Vacsora:
300-400 g fruktózszegény gyümölccsel – pl. papaya, málna – lesz optimális a nap vége, így lesz könnyű a zsírégetés.
Extra segítség a gyors éhségűző ital!
Hozzávalók kb. 3,5 dl italhoz:
- fél kivi
- 10 dkg uborka
- fél alma
- 1 dkg báránysaláta
- 60 ml hideg víz
- 1 tk. limehéj
- 1 ek. limelé
Elkészítés:
A gyümölcsöket meghámozzuk és feldaraboljuk, az uborkát felszeleteljük, majd a hozzávalókat a hideg vízzel összeturmixoljuk. Lehűtve, mentalevéllel díszítve tálaljuk. Egy pohár körülbelül 160 kcal.
Borítókép: Shutterstock