Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy hét alatt 4 kiló mínusz: dinnyediéta indul!

Sokan azt hiszik, hogy a dinnye magas cukortartalma miatt tiltott gyümölcs a diétázóknak. Jó hír a zamatos gyümölcs rajongóinak, hogy kedvencük segíti a fogyókúrát, így érdemes egy villám-diétát beiktatni a hőségben.

Dinnyediétával egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk. A dinnye ugyanis, annak ellenére, hogy édes, viszonylag kevés cukrot tartalmaz: 100 gramm, vagyis nagyjából egy kis tálkányi görögdinnyében összesen 6 gramm cukor van. Kevesebb található benne, mint például a szőlőben, a mangóban, az ananászban és a grépfrútban. Nézzük, miért jó, ha dinnyével diétázunk!

Pá-pá, nyalánkságok!

Ennek a mennyei édes íznek van egy további előnye is: ha dinnyét eszünk, akkor könnyen csillapítja a különböző desszertek iránti vágyunkat, emiatt már csak ezért is kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz a nap folyamán. Ráadásul segít szinten tartani a vércukorszintünket is, így nem tör ránk a farkaséhség. Ezért is érdemes reggelire vagy éppen vacsorára falatoznunk belőle.

Könnyed kalóriák

Nemcsak a cukor-, hanem a kalóriatartalma is elhanyagolható. Vagyis akár bátran eltüntethetünk akár egy hatalmas szeletet is, akkor sem rontjuk el vele a diétánkat. Ugyanis 1 csésze görögdinnyében mindössze 46, a mézdinnyében 64, míg a sárgadinnyében 60 kalória van.

Felpörgető titok

Ha kellő mennyiségű dinnyét eszünk, azzal támogatjuk, hogy felpörögjön a szervezetünk anyagcseréje. Mégis hogyan? Magas a rosttartalma, ami támogatja ezt, emellett tele van értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal, például káliummal, kálciummal, magnéziummal, vassal, amik mind segítenek abban, hogy felgyorsuljon az anyagcsere.

Telítődjünk!

Szinte már egy szelet után azt érezzük, hogy mindjárt kipukkadunk? Ez annak köszönhető, hogy nagyon magas a víztartalma, így pillanatok alatt eltelít és sokáig jóllakottnak érezzük magunkat. További előny, hogy hidratálja is a szervezetünket, amire nagy szükség van a forróságban.

Hogyan diétázzunk?

1. fázis

Egész nap képes lennék csak dinnyét enni! – vallják ezt sokan. Na de mi lenne, ha valóban kipróbálnánk? Próbáljuk tartani, hogy 1-2 napig csakis dinnyét eszünk, ami elsőre lehet, hogy szigorúnak hangzik, de a benne lévő rost- és víztartalom segít abban, hogy ne legyünk farkaséhesek. De nagyon fontos, hogy mellette elegendő mennyiségű folyadékot is igyunk, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet vagy zöld teát. Kerüljük a kávét és az alkoholt.

2. fázis

A második szakasz lényege, hogy három napon keresztül egy fő étkezést helyettesítsünk csak dinnyével. A legjobb, ha ez az ebéd vagy a vacsora, és a nap többi részében is alacsony kalóriatartalmú ételeket együnk. Míg az első fázisban a hasunk laposabb lett, megszabadultunk a szervezetünkben felhalmozódott felesleges víztől és salakanyagoktól, addig most beindul a zsírégetés, és akár két kiló súlyfeleslegnek is búcsút inthetünk.

3. fázis

A befejező szakasz célja, hogy szinten tartsuk az eddig elért eredmény, és minél többször csempésszünk dinnyét a menübe. Tökéletes kiegészítője lehet egy zöldsalátának, jól kombinálható fetával, túróval, ricottával, isteni smoothie-t és levest is készíthetünk belőle.

(Nyitókép: Shutterstock)

/Forrás: Fanny magazin/

Ezek is érdekelhetnek

Friss