A sajtszószos gnocchi tésztához a hideg vízben feltett burgonyát puhára főzzük, majd leszűrjük. Rövid hűtés után meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, és enyhén lisztezett felületen szétterítjük. Rászitáljuk a lisztet, a közepébe ütjük a tojást, hozzáadunk 1 csipet sót, és erőteljes mozdulatokkal lágy tésztává gyúrjuk.
A tésztából vékony hengereket sodrunk, amelyeket kis darabokra vágunk. Ezeket villával egyenként bordás nudlikká formázzuk - de ez a lépés ki is mardhat.
A gnocchit nagy fazék lobogó vízbe dobjuk. A felszínre úszó darabokat szűrőkanállal kiemeljük, és melegen tartjuk.
A szószhoz a sajtot kis darabokra vágjuk vagy durvára reszeljük, és a tejszínbe szórjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, majd addig főzzük, amíg a sajt teljesen elolvad.
Végül a gnocchit összeforgatjuk a sajtszósszal. Tetszés szerint bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.