Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fejtettbab-leves

90 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tej
  • Zeller

Elkészítés

  1. A szalonnát felkockázzuk, a vöröshagymát megpucoljuk, kockákra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk. A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk, a répákat 5-6 milliméter vastagságú karikákra vágjuk, a zellert felszeleteljük, majd felkockázzuk, a fokhagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.
  2. Egy lábasban közepes fokozaton zsiradékot hevítünk, erre rakjuk a szalonnát. Ha enyhén üveges, következhet a hagyma, kevergetve pár percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, ezt is elkeverjük. Jöhet a kolbász is, hagyjuk, hogy némi zsírt engedjen, kicsit megszínezze az alapot, azután hozzáadjuk a zöldségeket, 6-8 percig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát. (Ügyeljünk arra, hogy a szalonna és a kolbász is fűszeres.)
  3. Ha a zöldségek kicsit kiengedték a színüket, hozzáadjuk a babot, és felöntjük kb. 2 liter vízzel, összekeverjük, beletesszük az egy csokor petrezselymet, majd a forrástól számítva 50-60 percig főzzük alacsony lángon, amíg a bab és a zöldség megpuhul.
  4. Közben időnként megkóstoljuk a levet, ha szükséges sózzuk, borsozzuk, menet közben, ha a lé párolog és szükséges, pótoljuk vízzel.
  5. Az elkészült bablevest végül behabarjuk. Ehhez a lisztet a tejföllel és egy kevés vízzel csomómentesre keverünk, majd hőkiegyenlítést alkalmazva a leveshez öntjük. Forraljuk még néhány percig, és már tálalhatjuk is.

Nézd meg videón, hogyan készül a fejtett bableves

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss