Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 laktató, ízletes leves fejtett babból

default user icon
MME
A friss és száraz fejtett bab is a magyar konyha kedvelt hüvelyese, nem véletlenül. Egész évben kapható és sokféleképpen felhasználható. Az örök klasszikus a bableves, aminek számtalan receptje ismert. Összegyűjtöttük a legfinomabbakat, amiket érdemes megfőzni, ha laktató, tartalmas levesre vágysz.

Magyarországra a bab a 16. században bukkant fel, és az évszázadok alatt lett az egyik legnépszerűbb hüvelyesünk. Rengeteg jótékony hatása van: többek között rostokban és fehérjékben gazdag, így fogyasztása diétákban is ajánlott. Magas antioxidáns tartalma segít megelőzni egyes ráktípusok kialakulását, de idegrendszeri betegségek megelőzésében is segít.

A friss bab gyorsan megfő, a szárazat viszont elkészítés előtt be kell áztatni. Áztatás során a babszemek nedvességtartalma kiegyenlítődik, és főzéskor egyszerre puhulnak meg. Áztatás után a héj kevésbé repedezik, a gázképződésért felelős emészthetetlen oligoszacharidok pedig lebomlanak. A rövidebb főzés kevesebb energiát igényel; kíméletesebb a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Figyelem: az áztatóvizet feltétlenül öntsük le!

Íme, 7 fantasztikusan finom levesrecept, próbáld ki akár mindegyiket!

1. CSÜLKÖS BABLEVES, AHOGY GÁSPÁR BEA KÉSZÍTI>>> 

2. JÓKAI BABLEVES>>> 

3. MAGYAROS BABLEVES>>> 

4. FEJTETT BABLEVES, AHOGY A BUDAY KÉSZÍTI>>> 

5. ZÖLDSÉGES FEJTETT BABLEVES>>> 

6. BABLEVES DEBRECENI MÓDRA>>> 

7. TOSZKÁN BABLEVES>>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss