Magyarországra a bab a 16. században bukkant fel, és az évszázadok alatt lett az egyik legnépszerűbb hüvelyesünk. Rengeteg jótékony hatása van: többek között rostokban és fehérjékben gazdag, így fogyasztása diétákban is ajánlott. Magas antioxidáns tartalma segít megelőzni egyes ráktípusok kialakulását, de idegrendszeri betegségek megelőzésében is segít.
A friss bab gyorsan megfő, a szárazat viszont elkészítés előtt be kell áztatni. Áztatás során a babszemek nedvességtartalma kiegyenlítődik, és főzéskor egyszerre puhulnak meg. Áztatás után a héj kevésbé repedezik, a gázképződésért felelős emészthetetlen oligoszacharidok pedig lebomlanak. A rövidebb főzés kevesebb energiát igényel; kíméletesebb a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Figyelem: az áztatóvizet feltétlenül öntsük le!
Íme, 7 fantasztikusan finom levesrecept, próbáld ki akár mindegyiket!
1. CSÜLKÖS BABLEVES, AHOGY GÁSPÁR BEA KÉSZÍTI>>>
2. JÓKAI BABLEVES>>>
3. MAGYAROS BABLEVES>>>
4. FEJTETT BABLEVES, AHOGY A BUDAY KÉSZÍTI>>>
5. ZÖLDSÉGES FEJTETT BABLEVES>>>
6. BABLEVES DEBRECENI MÓDRA>>>
7. TOSZKÁN BABLEVES>>>