hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Farsangi finomságok (fonott és sodort fánk)

120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag gyors élesztő
  • 5 dkg cukor
  • rum
  • 2 dl langyos tej
  • 2 darab tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • Valamint:
  • olaj (a sütéshez)
  • porcukor (a szóráshoz)
  • baracklekvár (ízlés szerint)

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóit robotgép dagasztójával alaposan kidolgozzuk, amíg szépen összeáll a tészta. Ne legyen lágy, inkább egy kicsit keményebb állagú. Meleg helyen kelesztjük.

Lisztezett deszkán 5-6 dkg-os darabokat vágunk, és 20 cm-es rudakat sodrunk belőle, amennyit a feléből szánunk. A másik tészta felét kinyújtjuk 1,5 cm vastagra, és szintén 20 cm-es rudakat vágunk éles késsel. Az előző sodort rudakból fonatos fánkokat készítünk, és mind a kétféle tésztát 1 órán át hagyjuk kelni.

Forrósítunk bő olajat, és a megkelt tésztacsíkokat és fonatokat szép pirosra sütjük, de először ne legyen túl forró az olaj, és az első oldalát fedő alatt süssük ki.

Még melegen megszórjuk bőven porcukorral kevert vaníliás cukorral, és lekvárral tálaljuk.

Megjegyzés

Most megpróbáltam más formákat alkotni a fánk tésztájából. Íme 2 féle. - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek