Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fantasztikus fogyás: Zsuzsa 45 kilótól szabadult meg, hogy csinos menyasszony legyen – íme a titok!

default user icon
MME
Juhász Zsuzsa nem akart drasztikus fogyókúrába kezdeni, sőt, a célja is csak az volt, hogy beleférjen a klasszikus konfekcióméretbe. Saját magát is meglepte azzal, hogy 45 kilót fogyott és ma már 38-as ruhákat hord…

Könnyű elhinni, hogy a genetikai adottságok tehetnek a plusz kilókról. Juhász Zsuzsa is azt hitte, hogy örökletesség áll a telt idomai hátterében. Sorsszerűnek tartotta, hogy túlsúlyos lesz, mert az édesanyja is az volt. Sokat csúfolták az iskolában, de azt gondolta, hogy nem tud változtatni a külsején.

„Tudtam, hogy nem genetika”

Zsuzsa vegetáriánus családban nőtt fel, ám a zsírok, cukrok, feldolgozott élelmiszerek nem hiányoztak az asztalról.

– Sokszor ettünk süteményeket, lángost, fánkot – idézi fel. – Gyakran voltak családi összejövetelek, minden hétvégén találkoztunk az unokatestvéreimmel, amik óriási evészetekkel párosultak. A húszas éveim közepén jöttem rá, hogy az életmódommal változtatható a testsúlyom. A barátnőm ugyanis, akivel akkor egy albérletben éltem, nyers vegán étrendet folytatott. Kíváncsi voltam rá, ezért javarészt azt ettem, amit ő. Minden fogyókúrás szándék nélkül lefogytam 17 kilót, egy tanév alatt. Nyáron aztán hazamentem a „mama hotelbe” és gyakorlatilag visszaszedtem mindent. Leesett az, hogy nem vagyok teljesen kiszolgáltatva a genetikának, de ettől függetlenül évekig gyarapodott a testsúlyom, mert nem tettem ellene.

Gondok az egészséggel

111 kiló volt a legtöbb, amit mért. Bevallja, hogy ez már vizuálisan és érzésben is sok volt.

– Nehezebben mozogtam, nem tudtam szaladni a busz után, ha lehajoltam, akkor alig fértem el a hasamtól – meséli. – Fokozatosan alakult ki ez a helyzet, amivel az ember nem szereti szembesíteni magát. Csak visszamenőleg tudatosultak bennem ezek a dolgok. Évekig azt hittem, hogy azért fáj a talpam, mert nem árulnak kényelmes cipőket. Utólag jöttem rá, hogy a talpam egyszerűen csak nem szeretett ekkora súlyt cipelni. Varázslatos módon, ahogy elkezdtem fogyni, a cipőim is egyre kényelmesebbek lettek. Ezek mellett jöttek egészségügyi pofonok is: magas a vérnyomás és vércukorszint. Amikor a párom 2016-ban megkérte a kezem, arra jutottam, ha csinos menyasszony szeretnék lenni, változtatni kell az életmódomon.

Lassan a cél felé

Zsuzsa nem akart drasztikus fogyókúrába kezdeni. Úgy döntött, hogy apránként vezet be egy-egy új szokást az életébe, méghozzá úgy, ahogy a legkényelmesebbnek érzi.

– Elsőként, elkezdtem egy női edzőterembe járni – árulja el. – Következő lépésként elengedtem a fehér lisztes, cukros péksüteményeket, és csak teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket vásároltam. Ez volt az első étrendbeli változtatás, és legalább mínusz tíz kilót eredményezett. Később kiiktattam a tejtermékeket, aminek hatására megszűnt az iszonyatos puffadásom. Megismerkedtem a teljesértékű növényi étrenddel, a mai napig ennek az elveit követem. Jó ideje nagyon boldog vagyok ezekkel az ételekkel. Az emberek többnyire korlátozónak látják, pedig sok mindent megenged. Nem eszem margarint, viszont kenyérre kenhető kencét legalább harminc félét tudnék csinálni. Nem iszom állati tejet, viszont bármiből tudok tejet csinálni, akár sárgaborsóból, zabból, mandulából, kesudióból. 2022 tavaszára értem el a mostani súlyomat. 

 

Forrás: ripost.hu 

(Borítókép: MW archívum)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek