Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tuti ne fogod kitalálni, hogy mi volt II. Erzsébet kedvenc reggelije

default user icon
MME
II. Erzsébet halála után egyre több titok lát napvilágot a néhai uralkodóról. Most egy táplálkozási szakértő barátja rántotta le a leplet arról, hogy a királynő kedvenc reggeli fogásai közé tartozott a tojásrántotta. Ez első hallásra egyáltalán nem nagy szenzáció, hiszen sokan szeretjük tojással indítani a napot, legyen szó főtt tojásról, omlettről, vagy rántottáról. Ám az, ahogyan készítették ezt a rántotta, már sokkal érdekesebb.

Egy táplálkozási szakértő, Lee Holmes szolgáltatott egy újabb érdekes információt a néhai uralkodó reggelizési szokásáról, amit állítólag egy közeli barátja árult el neki, aki éveken keresztül főzött II. Erzsébetnek. A titokzatos séf azt állítja, hogy a királynőnek úgy kellett elkészíteni a rántottát, hogy az kapásból két furcsa összetevőt is tartalmazott. Ez a két összetevő pedig nem más, mint a citrom és a szerecsendió.

Holmes azt állítja, hogy kipróbálta a receptúrát, és annyira finom, hogy azóta csak így hajlandó elkészíteni. A névtelenségbe burkolózott szakértő a pontos receptet is elárulta.

Legelső lépésként három biotojást kell felverni egy evőkanál tejjel, majd egy evőkanál vajjal kikent meleg serpenyőbe öntjük. A szerecsendiót és a citromhéjat közvetlenül a tojás megszilárdulása előtt kell hozzáadni, majd tálalás előtt egy kevés borssal és metélőhagymával szórjuk meg. Akkor az igazi, ha azonnal tálaljuk.

II. Erzsébet kedvenc tojásrántottája után többnyire gabonapelyhet és egy csésze Earl Grey teát kért, ebédre pedig halat evett, illetve párolt zöldséget. Úgy tudni, ha egyéb protokollrendezvényeken kellett részt vennie, pogácsákat és kisebb szendvicseket evett, desszertként pedig a fehér őszibarackért rajongott, ami a Windsor-kastély üvegházaiban termett.

A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. A brit kormány tíznapos nemzeti gyászt hirdetett, és a királynőtől rendkívül nagyszabású, katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vettek végső búcsút. II. Erzsébet királynőt több mint egyhetes gyászszertartás-sorozat után, hétfő este helyezték végső nyugalomra egykori rezidenciája, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély Szent György-kápolnájában. Az uralkodó koporsóját a temetés előtt négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban. A brit kormány kedden ismertetett előzetes becslése szerint a négy nap alatt legalább negyedmillióan rótták le kegyeletüket a ravatalnál.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss