Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme II. Erzsébet utolsó, soha nem látott portréja – ezzel a fotóval búcsúzunk a királynőtől

default user icon
MME
Ma helyezik örök nyugalomra II. Erzsébetet a windsori kastély VI. György királyról elnevezett emlékkápolnájának kriptájában. A család mellett a világ számos vezetője búcsúzik a királynőtől, aki uralkodásának 71. évében hunyt el. A család vasárnap este nyilvánosságra hozta az királynő utolsó portréját.

„Őfelsége, a királynő állami temetése előtt új fényképet tettek közzé” – írta a királyi család a Twitteren. A fotót a királynő platina jubileumának alkalmából készítette Ranald Mackechnie. Mint ismert, II. Erzsébet volt az első brit uralkodó, aki több mint 70 évig volt a trónon.

A megjelenését Angela Kelly, a királynő régi bizalmasa, titkainak tudója és stylistja tervezte. A képen a néhai uralkodó szélesen mosolyog egy púderkék ruhában. Mellkasán az az akvamarin bross látható, amelyet édesapja, György király ajándékozott a 18. születésnapjára. Jellegzetes gyöngy nyakláncot és hozzá illő fülbevalót visel – azóta már mindkettőt láthattuk Katalin walesi hercegnén.

Mackechnie készítette a néhai uralkodó hivatalos portréját is a jubileumi ünnepségre. Akkoriban a királynő nyilatkozatot adott ki a fotóhoz: "Köszönöm mindenkinek, aki részt vesz a platina jubileumom alkalmából rendezett ünnepségeken az Egyesült Királyságban és a Nemzetközösségben. Sok boldog pillanatnak lehetünk részesei ezeken a napokon. Továbbra is inspirál a felém tanúsított jóakarat, és remélem, hogy a következő napok jó alkalmat adnak arra, hogy átgondoljam mindazt, amit az elmúlt hetven év során elértem. Bizalommal és lelkesedéssel tekintünk a jövőbe.”

III. Károly király ma köszönetet mondott azoknak, akik a gyász idején részvétüket fejezték ki a királyi családnak. „Köszönjük mindazoknak, akik eljöttek, és lerótták tiszteletüket drága édesanyám, a néhai királynő élethosszig tartó szolgálata előtt" – áll a palota által kiadott közleményében. – „Miközben mindannyian az utolsó búcsúztatásra készülünk, szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik támaszt és vigasztalást nyújtottak családomnak és nekem ebben a nehéz időben.”

Még több érdekes hír az elhunyt királynőről:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss