Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Erzsébet királynőre emlékezünk: 5 furcsa étkezési szokása volt

default user icon
MME
A néhai II. Erzsébet királynőről köztudott, hogy az egyszerű, hagyományos brit konyháért teljesen odavolt. De mint mindenkinek, neki is megvltak a sajátos étkezési szokásai - most rá emlékezve, összegyűjtöttük a legextravagánsabbakat.

Kilencvenhat éves korában 2022. szeptember 8-án a skóciai balmorali kastélyban elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője, a történelem második leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója. A brit királynő állapota nemrég romlott meg, orvosai aggodalmuknak adtak hangot az uralkodó egészsége miatt, a hírre a királyi család tagjai is útra keltek Balmoralba, ahol II. Erzsébet az utóbbi hónapjait töltötte. Nagy-Britanniát és az egész világot megrázta a hír.

Darren McGrady, királyi család egykori séfje elárulta, hogyan étkezett az uralkodó, melyek voltak a kedvenc fogásai, és mi volt az, aminek a szagát sem bírta.

A fokhagymát kitiltotta a palotából

A Buckingham palota egykori séfje egy korábban adott nyilatkozatában elárulta, hogy van olyan alapanyag, amit egyszerűen tilos volt használni a konyhában: a fokhagyma.

„Soha nem szolgáltunk fel fokhagymás ételt a királynőnek, Fülöp herceg viszont szerette. Ha a balmorali kastélyban voltunk, és a királynő nem volt ott, akkor a hercegnek készítettünk fokhagymás steaket” - mesélte McGardy. Ha viszont a királynő az asztalnál ült, akkor tilos volt a fokhagyma. Erzsébetet ugyanis úgy nevelték, hogy ne egyen fokhagymát, nehogy egy váratlan találkozón fokhagymaszagú legyen a lehellete.

Utálta a kenyér héját

A királynő egyik nagy kedvence állítólag a tonhalas-majonézes szendvics volt, sok-sok uborkával. Azonban a kenyér héját nem nagyon kedvelte, ezért a szendvicseit a királyi személyzet legtöbbször héj nélkül szolgálta fel.

Késsel és villával ette a banánt

Hogy ne nézzék őt „majomnak”, a királynő csakis késsel-villával volt hajlandó banánt enni. Késsel levágta a gyümölcs alját és a tetejét, majd karikákra vágta, és villával elfogyasztotta.

Műanyag edényből ette a gyümölcsöket

Az nem meglepő, hogy a néhai Erzsébet királynő odavolt a friss gyümölcsökért, az viszont már annál inkább, hogy miben tálalták neki. „Az emberek azt gondolnák, a királynő mindig aranytányérokból, aranyevőeszközökkel eszik. Ez néha tényleg így van, de például Balmoralban egy sárga Tupperware dobozból falatozta a gyümölcsöket” - mesélte McGrady a brit Marie Claire-nek.

Kedvenc tortáját az utazásaira is magával vitte

McGrady a Huffington Postnak az is elárulta, hogy a királynő nagy kedvence volt a csokis torta, amiből szinte naponta elfogyasztott egy keveset. „Általában vonattal utaztam Londonból a Windsori kastélyba, a félig megevett torta pedig jópárszor az ölemben pihent.”


Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek