Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt a filléres finomságot ette II. Erzsébet királynő a teája mellé

default user icon
MME
Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az angol királynő valamilyen méregdrága, ritka vagy különleges fogásért rajongott, azoknak már most eláruljuk, hogy tévednek, ugyanis egy igen egyszerű, hétköznapi kajáról van szó. Az viszont biztos, hogy II. Erzsébet még a teáját sem tudta meginni nélküle.

A királynő titkáról egykori szakácsa rántotta le a leplet, aki állítja, hogy II. Erzsébet már gyerekkora óta szoros barátságot ápolt a lekváros kenyérrel. A rajongás olyannyira komoly volt, hogy az uralkodó napi rutinjává vált, teáját is képtelen volt mással elképzelni.

Darren McGrady, az angol királynő séfje azt is elárulta, hogy a kenyérre kent lekvár kizárólag a skóciai Balmoral kastély területén szedett gyümölcsökből készített eperlekvárból származhatott, II. Erzsébet ugyanis csakis ezt a fajta összetevőt kedvelte.

A lekváros kenyér iránti rajongás a királynő kislánykorára vezethető vissza, amikor az óvodában úgynevezett lekváros pennyket kaptak uzsonnára. Ez a végtelenül egyszerű finomság elengedhetetlen velejárója volt a délutáni teázásnak egészen a haláláig.

Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mégis mi a fene az a lekváros penny. Nos, McGrady ezt is elárulta. A lekváros kenyér, pontosabban penny úgy készül, hogy két szelet kenyeret megkennek egy kevés vajjal, majd erre jön a lekváros réteg. Ezután egymásra fektetik a szeleteket, majd körökre, pontosabban falatokra vágják őket egy forma segítségével, melyek pont akkorák, mint a régi brit penny.

II. Erzsébet egyébként minden friss bogyós gyümölcsöt szeretett, így nem csoda, hogy ezek közül is az eper volt az egyik kedvence a különböző lekvárok után. McGrady szerint a királynő hetente három-négy este is epret evett Balmoralban, ha éppen szezonja volt, ám jaj volt annak, aki szezonon kívüli bogyókat kínált az angol királynő tányérján. A palota amúgy nem nyilatkozott hivatalosan a királynő szendvicspreferenciájáról, így a lekváros kenyér sem került szóba.

Ledőlt a London Bridge – Elhunyt II. Erzsébet királynő
Hivatalos feladatainak és kötelezettségeinek ellátását, nyilvános megjelenéseit egészen a haláláig folytatta a királynő. A természettől jobban már csak a kutyáit és a lovait szerette jobban. Annak ellenére, hogy a brit királyi család uralkodása alatt számos válságon ment át, a monarchia intézményének támogatottsága és személyes népszerűsége töretlen maradt. II. Erzsébet brit királynő 70 év uralkodás után 96 éves korában békésen hunyt el nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss