Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz húsvétra foltmentes az ünnepi terítő

A szekrényből előkerült ünnepi abroszon még az előző nagy családi ebéd foltjai éktelenkednek? Nem kell a szemetesbe dobnunk, hiszen a következő trükkök segítségével még a legmakacsabb maszattól is megszabadulhatunk!

A nagyobb ebédek vagy vacsorák során elkerülhetetlen, hogy egy véletlen baleset során valamilyen ételmaradék landoljon a terítőn. A legmakacsabb mind közül a vörösbor vagy a pörköltszaft, aminek eltüntetése minden esetben kihívást okoz. Sokszor csak akkor szembesülünk a makacs szennyeződésekkel, amikor újra elővesszük a szekrényből annak ellenére, hogy látszólag tisztán, kimosva tettük el. Nos, ilyen foltokkal húsvétkor is találkozhatunk, ezért most hoztunk néhány tippet, aminek segítségével tuti, hogy foltmentes lesz az ünnepi abrosz.

Felejtsük el a drága mosószert

Ha a terítőnkre gyümölcs-, kávé-, vagy vörösbor került, használjunk nátrium-perkarbonátot. Keverjük össze kevés vízzel, tegyük a foltra, majd dörzsöljük be az anyagba. Hagyjuk ázni néhány órán át, végül mossuk ki. Használhatjuk színes vagy fehér anyagok esetében is.

Nincs többé kávényom

A szódabikarbóna nem csak a takarításban segít, de a kilöttyent kávé eltüntetésére is remek módszer. A port egy nedves szivaccsal vigyük fel a foltra, hagyjuk állni néhány órán át, majd mossuk ki.

Vakítóan fehér

A már kissé megszürkült ünnepi terítőnket ragyogó fehérré varázsolhatjuk, ha 5 liter áztatóvízhez 2 evőkanál folttisztító sót keverünk, és ebben áztatjuk 8-10 órán át.

Bizarr, de hatásos

A természetes marhaepe kivonatot tartalmazó szappan mindennel megbirkózik: legyen szó cékláról, olaj- vagy zsírfoltokról. Miután hideg vízzel lemostuk a szennyeződést, dörzsöljük át vele a szennyezett részeket. Hagyjuk állni, majd indulhat a mosás.

Reszeljük a vízbe

A makacs kosz eltávolításában az aleppo szappan is segít: engedjünk langyos vizet egy lavórba, reszeljünk bele kevés szappant, majd miután feloldódott, ebben áztassuk néhány órán át a terítőt.

Kapargatni tilos!

Ha a gyertyagyújtás során viasz csöpögött az asztalterítőre, semmiképpen ne kapargassuk, mert könnyen megsérülhet az anyag. Tegyünk rá zsírpapírt, és vasaljuk addig, amíg a papír magába szívja a maradék viaszt.

Fújjuk a foltra

A zsíros szennyeződésekre fújjunk hideg zsíroldót, hagyjuk állni néhány percig, majd mossuk ki. Ez a módszer nem csak a friss, de a beszáradt foltokkal is könnyedén elbánik, sőt, nem fakítja ki az anyagok színét sem.

Ecetes olló helyett

Könnyen kiszedhetjük a vörösbor nyomait a terítőből, ha 1:1 arányú mosogatószer és hidrogén-peroxid keverékével befújjuk. Hagyjuk rajta állni fél órát, majd öblítsük ki hideg vízben és mehet a mosásba.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss