Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyni szeretnél? Ezt a gyümölcsöt iktasd be az étrendedbe!

default user icon
MME
Május végétől egészen kora őszig folyamatosan piroslanak a szemek a málnabokrokon. Az ízletes gyümölcs nemcsak a macik kedvenc csemegéje, rendszeres fogyasztása számos egészségügyi probléma ellen is védelmet nyújthat, ráadásul a fogyásban is segítségünkre lehet.

Azt minden bizonnyal már te is tudod, hogy nem létezik olyan étel, amelynek a fogyasztásával súlycsökkenést érhetünk el, ám az nagyban befolyásolja a fogyást, hogy mit, mikor, mennyit és hogyan eszünk. A zöldségek és gyümölcsök létfontosságúak az egészségi állapot és az ideális testsúly fenntartásához a bennük lévő tápanyagoknak és vitaminoknak köszönhetően. Kitűnik azonban közülük a málna, amely rendszeres fogyasztásával segíti a fogyást. Olvass tovább, és tudj meg többet!

Együnk minél több gyümölcsöt!

Ha fogyni szeretnénk, célszerű kiiktatni az étrendünkből a sós és édes rágcsálnivalókat, édességeket, desszerteket, cukros italokat. Ezeket érdemes gyümölcsökkel helyettesíteni, hiszen a legtöbbjük gazdag tápanyagokban, alacsony a kalóriatartalmuk, továbbá rostokban és vízben gazdagok, így képesek felpörgetni az anyagcserét. Ráadásul jobban meg kell őket rágnunk, hogy le tudjuk nyelni őket – gondoljunk csak a keményebb húsú almára vagy körtére. Ezáltal lassul az evés üteme, csökken az éhségérzet, és hamarabb jóllakottnak fogjuk érezni magunkat.

Fogyjunk málnával!

Ha a súlyvesztés a célod, feltétlenül egyél minél több málnát! Ezek az apró kis piros bogyók telis-tele vannak rostokkal és antioxidánsokkal, ráadásul elég édesek, így az édesség utáni sóvárgást is képesek csökkenteni. 100 gramm málna 85,8 g vizet, mindössze 52 kalóriát és 6,5 g rostot tartalmaz – ez nagyjából egyharmada a férfiak és nők számára ajánlott napi rostbevitelnek – olvasható az USDA oldalán. A rostok segítik a fogyást, lassítják az emésztést, megakadályozzák a hirtelen vércukorszint-emelkedést, biztosítva ezáltal az energiát egész napra. A málna alacsony kalória- és magas rosttartalma révén a negatív kalóriás táplálékok táborát erősíti, ez azt jelenti, hogy a megemésztése több energiájába kerül a szervezetnek, mint amennyit kinyer belőle. Emellett a málnának gyulladáscsökkentő hatása is van a benne lévő antocianinnak – ez a flavonoidok családjába tartozó antioxidáns – köszönhetően.

Természetesen édes

A málna természetes cukrokat tartalmaz, ezeknek köszönhetően elég édes, így képes csökkenteni az édesség utáni sóvárgást. Fogyasszuk hát minél gyakrabban frissen szedve, joghurtba keverve, salátákhoz adva!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss