Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől az összetevőtől lesz másnap is légiesen könnyű, puha a szalagos fánk

A fánk a farsangi szezon elmaradhatatlan étele. Mindenkinek van egy bevált szalagos fánk receptje, ám jó ha tudod, van egy szokatlan hozzávaló, ami nélkül egyik fánk sem lesz tökéletes!

Ahogy véget ér a karácsonyi láz, szinte azonnal át is fordulunk a farsangi szezonba, ami egyet jelent a fánkozással. Ezt az édes süteményt ma már szinte minden boltban megvehetjük, de a legjobb és a legfinomabb akkor lesz, ha mi magunk készítjük el otthon! Nem egy nagy ördöngösség, sőt ha egyszer kipróbálod és sikered lesz vele, utána már nem is akarsz majd kész, bolti fánkot venni!

A siker kulcsa egy nem szokványos összetevő!

A fánk tésztájához azokra a hozzávalókra lesz szükség, mint egy alap kelt tésztához, csak egy picit az arányokon kell módosítani! Nem árt, ha már maga a fánkttészta is édesebb egy picit, bár ezt az ízt az utólag rászórt porcukorral, lekvárral vagy esetleg töltelékkel még tudjuk orvosolni. Ám ahhoz, hogy tökéletes, légiesen könnyed, és ami a legfontosabb, másnap is puha legyen a fánk, szükség van egy nem mindennapi összetevőre!

Ez pedig az alkohol! Tegyél a fánktésztába egy kis pálinkát vagy rumot (fél kiló liszthez elég egy evőkanállal) és a tészta nemcsak kevesebb zsiradékot vesz majd fel, de sokkal ízletesebb és puhább is lesz. Használj olyan, magas alkoholtartalmú italt, melynek szereted az aromáját, ugyanis ez is plusz ízt kölcsönöz majd a fánknak. Jól illik hozzá a rum, de a barackpálinka is.

ÍME EGY REMEK FARSANGI SZALAGOS FÁNK RECEPT >>>

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek. porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ek. rum
  • 1 csipet só
  • 50 dkg liszt

Elkészítés:

  1. A tejet kis lángon meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot.
  2. Amikor az élesztő felfutott, a vajjal, a tojássárgájákkal, a rummal, sóval és a liszttel közepes keménységű kelt tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
  3. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. A nyújtást végezhetjük akár a kezünkkel is. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. Tiszta konyharuhával letakarva 30 percig hagyjuk kelni a korongokat.
  4. A fánkokat közepesen forró, bő zsiradékban, egyenletes tűzön kisütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt.
  5. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek