Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kaukázusi medvetalp: valóban súlyos veszélyt jelent ránk?

Néhány hete futótűzként terjedt a hír, miszerint Zalában is felbukkant a mérgező kaukázusi medvetalp. Mennyire veszélyes ez a növény és mit tegyünk, ha túrázás közben találkoznánk vele? Ennek jártunk utána.

Megyeri Szabolcs kertészmérnök segítségével a Fanny magazin összegyűjtötte, hogy mit kell tudni a kaukázusi medvetalpról, amely – mint a neve is mutatja – a Kaukázus vidékéről származik. Innen került dekoratív évelő dísznövényként a 19. században az angliai Királyi Botanikus Kertekbe, akik meghonosították Európa legnevesebb parkjaiban. Ám hamar kiderült, hogy amilyen különleges, olyan veszélyes az emberre.

Mindent a szemnek, semmit a kéznek!

A kaukázusi medvetalp a zellerfélék családjába tartozó évelő növény, mely furokumarinokat tartalmaz, de a család többi tagjától eltérően, jóval nagyobb mennyiségben. A méreganyag amellett, hogy rákkeltő, a bőrben az UV-fénnyel reagálva károsítja a bőr kötőszövetét, így évekre védtelenné válik a nap sugaraival szemben. A növény minden része méreganyagot termel, így egyetlen érintés elég a következményekhez. Ha az érintett bőrfelületet UV sugárzás éri, a bőr kipirosodik és viszketni kezd, néhány órán belül pedig égési sérülésekre hasonlító hólyagok jelennek meg, amelyek nehezen gyógyulnak, és maradandó hegeket okozhatnak. A tünetek súlyosbodása esetén azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni!

Veszélyben a látás is

Fontos, hogy a viszkető bőrfelületet ne vakarjuk, és ügyeljünk arra, hogy kezünkkel a szemünkbe ne dörzsöljük bele. Átmeneti látási problémát, súlyos esetben maradandó vakságot is okozhat.

Jó tanácsok:

  • Ha ilyen növénnyel kell dolgoznunk, például növényirtás során, kizárólag zárt ruházatban, kesztyűben és lehetőség szerint védőszemüvegben közelítsük meg a növényt.
  • A ruházatot levétel előtt tisztítsuk meg és úgy vegyük le, hogy a külső része ne érintkezzen bőrfelülettel.
  • Ha hozzáértünk, az érintett területet mossuk le szappanos vízzel és fújjuk le gyulladáscsökkentő spray-vel. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy tiszta, száraz ruhával takarjuk le a sérülést, így védve a fénnyel való érintkezéstől.

(Nyitókép: Shutterstock)

 

Ajánljuk még: 

 

Ezek is érdekelhetnek