Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Veszélybe kerülhet a világ egyik legnépszerűbb itala: romlik a talaj és nincs aki szüretelje a szőlőt

default user icon
MME
A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy sokak kedvenc itala, a Prosecco hamarosan végleg eltűnhet a polcokról.

Legyen szó akár welcome drinkről vagy egy fárasztó nap utáni pihentető italról, sokan választják ilyenkor a Proseccót. A Gleda szőlőből készült olasz fehérbort buborékos, gyengén habzó és szén-dioxid mentes formában állítják elő és nemcsak magában isszák, hanem remek alapja lehet különféle koktéloknak is. A spritz az egyik legismertebb ital, ami Proseccóból készül.

Ez a koktél, és maga a bor is veszélybe kerülhet – állítják a szakemberek. A Proseccóhoz használt szőlőt meredek lejtőkön termesztik, a betakarítást pedig gépesített eszközök nélkül, kézi erővel végzik és lassan nem lesz, aki elvégezze a munkát. Nem beszélve arról, hogy sokan elvándorolnak a szőlőtermő területek környezetéből és Olaszországon belül máshol próbálnak boldogulni. A Gleda szőlő termesztése és betakarítása ráadásul nemcsak nehéz, de kevés haszonnal is kecsegtet, így nem sokan vágnak bele ebbe az üzletbe.

A Padovai Egyetem kutatója, Dr. Paolo Tarolli szerint az elvándorlás hosszú távú hatása lehet, hogy eltűnik a Prosecco, átalakulnak a helyi szőlészetek és mindez együttesen negatívan hat majd a helyi gazdaságra is – írja az Unilad.

Az iScience folyóiratban megjelent cikk szerint mindezek mellett az éghajlatváltozás és az ebből következő talajromlás is aggodalomra adhat okot. A Gleda szőlőültetvények olyan területeken vannak, melyek lejtése 30 százaléknál is meredekebb és kis szigeteken vagy 500 méternél magasabb tengerszint feletti magasságban találhatóak. A szélsőséges időjárási körülmények, a hatalmas esőzések és az elhúzódó szárazság felgyorsítják a talajromlást és akár talajcsúszáshoz is vezethetnek.

A szakértők szerint a gazdáknak és termelőknek együtt kell működnie a tudósokkal, hogy kombinálják a hagyományos tudást az innovatív megoldásokkal, ugyanis így lehetne megmenteni a Proseccót.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek