Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csülkös batyu, ahogy Szabi a pék készíti

MME MME
120 perc
rafinált
megfizethető
9 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Allergén tartalom: Szezámmag

Elkészítés

  1. Az előtésztához összekeverjük a hozzávalókat, bedagasztjuk, és egy edényben lefóliázva, szobahőmérsékleten pihentetjük egy éjszakán keresztül.
  2. A csülköt megfőzzük és kihűtjük. Kicsontozás után a húst feldaraboljuk. Egy mérlegre folpakot terítünk, és 8 dkg húst kimérünk a fóliára. A fóliát megtekerve egy feszes labdát kapunk, és így tesszük a hűtőszekrénybe. Kilenc darabot készítünk.
  3. Másnap az elkészített előtésztát a dagasztóüstbe tesszük. Hozzáadjuk a főtésztához szükséges összes kimért alapanyagot. Lassú fokozaton 5 percig, majd közepes sebességi fokozaton 5 percig dagasztjuk. Az elkészült tésztát kiolajozott tálba tesszük, és lefóliázva pihentetjük 1 órán keresztül.
  4. A pihentetés után a tésztát 10 részre osztjuk (kb. 10 dkg-os darabokra), és felgömbölyítjük. Letakarva pihentetjük 15-20 percig a konyhaasztalon.
  5. A pihentetett tésztalabdákat sodrófával kb. 10 cm átmérőjűre nyújtjuk, és belehelyezzük a húslabdákat. Becsomagoljuk, és egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük mindegyiket úgy, hogy az összezárt rész legyen alul. Kilenc darabot készítünk. A tizedik tésztalabdát sodrófával 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszúróval virág formákat szúrunk ki belőle. A kiszúrt tésztadarabokat megkenjük vízzel, és szezámmagba forgatjuk. A tésztalabdák tetejére ragasztjuk egy kis víz segítségével. Kb. 45 percig kelesztjük letakarva. 
  6. A sütőt közben 240 fokra melegítjük alsó-felső sütési módban. A megkelt batyukat a sütőbe rakjuk, és gondoskodunk a sütő gőzösítéséről. A hőfokot 230 fokra csökkentjük, és 18-20 perc alatt készre sütjük. A kisütés után vízzel megspricceljük a még forró batyukat, hogy fényesebbek legyenek.

Ezek is érdekelhetnek

Friss