Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tárold az avokádót, és biztosan nem leszel tőle beteg!

default user icon
MME
Az avokádó egyre népszerűbb nálunk is: szívesen fogyasztjuk salátákba, szendvicsekbe vagy mártogatósként. A tárolásával kapcsolatban azonban van némi zavar: az elmúlt években több millióan néztek meg egy olyan videót, ahol a gyümölcs barnulása ellen egy veszélyes módszert ajánlottak önjelölt szakemberek.

A félbevágott avokádó könnyen megbarnul, és bár rengeteg olyan trükk kering a közösségi médiában, amellyel megakadályozható ez a folyamat, nem mindegyik biztonságos.

A vizes módszer: inkább ne!

Négy év fél millióan nézték meg azt a TikTok-videót, amelyben egy fél avokádót vízben tárolt egy éjszakán át egy lány. Amikor másnap reggel kivette, azt tapasztalta, hogy az avokádó nem veszített semmit élénk zöld színéből. Egy másik felhasználó még tovább ment: ő két hétig áztatott egy egész avokádót egy üveg vízben a hűtőszekrényben, ami ennyi idő után is tökéletesen szép, zöld maradt. Az ő kísérletét hatmillióan (!) nézték meg.

A trükk valójában egyszerű kémia. Az avokádó ugyanis akkor kezd el barnulni, ha oxigén éri (oxidáció) – ugyanez történik például az almával vagy a burgonyával, ha meghámozzuk, félbevágjuk őket. Ugyan nem szép a barna gyümölcs (vagy zöldség), de fogyasztása nem jár semmiféle egészségügyi kockázattal.

A felhasználók szerint az avokádó vízben tárolása lelassítja az oxidációs folyamatot, és a gyümölcs hosszabb ideig maradt szép zöld. Élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint azonban ez a gyakorlat komoly veszélyekkel járhat.

Miért veszélyes vízben tárolni az avokádót?

Kétségtelen, hogy a hideg víz segít megőrizni az avokádó frissességét és kellemes ízét, ám ugyanakkor súlyos betegségeket is okozhat. Az avokádó felszínén ugyanis maradhatnak olyan kórokozók, amelyek a vízben könnyedén elszaporodhatnak. Az FDA (Egyesül Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) szerint az avokádó 17 százalékának a héján megtalálható a Listeria monocytogenes nyoma (A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak.), és 1 százaléknál pedig a szalmonella baktérium is megtalálható. A listeria és a szalmonella baktériumok növekedéséhez megfelelő hőmérsékletre, táplálékra és legfőképpen vízre van szükségük – ha egy avokádót félbevágunk és vízbe merítjük, tökéletes környezetet biztosítunk számukra.

Akkor sem jobb a helyzet, ha egész avokádót teszünk víz alá, ugyanis a baktériumok a gyümölcs húsába is beszivároghatnak.

Mi a jó módszer?

Vásárlás után, ha még kemény, hagyjuk a pulton pár napig az avokádót, majd betehetjük a hűtőbe 1-2 napra. Előtte mossuk le folyó víz alatt, és egy kefével dörzsöldjük át a héját, majd töröljük meg alaposan.

Ha már félbevágtuk az avokádót, csepegtessünk a szabaddá vált felületre néhány csepp citromlevet. A citromsav lelassítja az oxidációs folyamatot. Ezután csomagoljuk be a gyümölcsöt műanyag fóliába és úgy tegyük a hűtőbe.

A másik jó módszer az avokádó tárolására a fagyasztás. Fagyasztás előtt mossuk meg az avokádót, távolítsuk el a héját és kockázzuk fel a gyümölcsöt. Tegyük jól zárható hűtőzacskóba, cseppentsünk rá citromlevet és tegyük a fagyasztóba. Mivel a fagyasztás megváltoztathatja az avokádó állagát, az ilyen módon tartósított gyümölcsöt leginkább turmixokhoz, krémekhez használhatjuk.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 



Ezek is érdekelhetnek

Friss