Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egészséges táplálkozás a betegségek ellen – Mit javasol a dietetikus?

Számos olyan egészségügyi probléma létezik – például cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek, inzulinrezisztencia vagy reflux –, amelyek kezelésében rengeteget segíthet az életmódváltás. Sokan maguk próbálnak ilyen helyzetben megoldást találni, fontos azonban, hogy egy szakember, egy dietetikus állítsa össze a megfelelő étrendet.

Dr. Takács Hajnalka PhD dietetikus szerint nem elég az, ha egy szakorvos diagnosztizálja az adott problémát, hiszen a tüneteket csak speciális terápiával lehet megszüntetni vagy csökkenteni. Az alábbi betegségek esetében kifejezetten fontos, hogy szakember segítségével alakítson ki a páciens egy betartható, hatékony, az életmódjához passzoló diétát.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia (IR) minden második embert érinthet, de ez az állapot sokszor csak akkor derül ki, amikor már számos tünet, például gyengeség, fáradtságérzet, depresszió, hízás, kóros édesség utáni vágy, hangulatingadozás jelentkezik. Ha valaki nem foglalkozik az IR-rel, a cukor- vagy pajzsmirigybetegség kialakulását kockáztatja, sőt számos nőnél teherbeesési nehézséget is okozhat.

Nem kell azonban egy IR-esnek sem lemondani a finom falatokról, de mindenképp szükség van diétára. Sokszor a megfelelő életmód kialakításával, az étkezés, mozgás és stresszkezelés hármasával el lehet kerüli a gyógyszeres terápiát.

Pajzsmirigy alulműködés, Hashimoto

Pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak elégtelen a termelődése. Ha valaki IR-es, akkor gyakran pajzsmirigy alulműködése is van – és fordítva. Fontos, hogy pajzsmirigy betegséggel mindig szakemberhez kell fordulni, mert csak speciális terápiával lehet a panaszokat enyhíteni. Ha a pajzsmirigybetegség mellé túlsúly és elhízás is társul, csökkentett kalóriatartalmú és hozzáadott cukortól mentes étrendre van szükség. Előfordulhat, főleg Hashimoto esetén, hogy glutén- vagy tejmentes diéta lesz a megoldás.

Cukorbetegség

A cukorbetegség a szénhidrátanyagcsere zavara. A kezeletlen diabétesz, a be nem tartott diéta, az inaktív életmód a szövődmények gyorsabb kialakulását okozhatja (például szemkárosodás, vesebetegség, veseelégtelenség, alsó végtagi amputáció).

Ha már jelen van a probléma, egészséges táplálkozási szokások kialakításával, annak a gyógyszeres/inzulin terápiával való összehangolásával a betegség karbantartható. A cél az, hogy folyamatosan fenntartsuk az optimális vércukorértéket (étkezés előtt: 4-6 mmol/l, étkezés után 1-1,5 órával: 6-8 mmol/l) és elkerüljük a szövődmények kialakulását.

PCOS

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) minden tizedik termékeny korban lévő nőt érint. Számos tünete lehet: előfordulhat rendezetlen menstruációs ciklus, túlzott szőrnövekedés, jellemző a teherbeesési nehézség. Gyakran ritkuló hajjal, mentális problémákkal, éjszakai nehézlégzéssel, alvászavarral is járhat.

Az inzulinrezisztencia következtében nem ritka a szénhidrátok vagy zsíros ételek utáni sóvárgás, de evésroham, könnyű hízás/nehéz fogyás is kialakulhat. Bár nincs kifejezetten olyan, hogy PCOS diéta, a megoldást az életmódváltás jelenti. Ha túlsúlyos a PCOS-sel küzdő, elsőként az optimális testsúly elérését kell megcélozni.

Reflux

Reflux során a legtöbbeket érintő panasz a gyomorégés és a gyomor tartalmának a nyelőcsőbe való savas visszaáramlása, amely maró érzést okoz a nyelőcsőtől egészen a szájig, sokak nyelvét is kimarhatja. Túlsúly esetén például megnő a reflux kialakulásának a veszélye, a has körül lokalizálódó felesleg ugyanis növeli a nyomást a gyomorban, gyengíti a nyelőcső és gyomor közötti záróizmot, amely a gyomorsav visszaáramlását eredményezi.

A súlyfelesleggel rendelkező refluxosok számára az első számú terápia tehát a testsúly csökkentése, illetve a zsíros, fűszeres ételek, kávé, szánsavas italok, alkohol és bizonyos gyümölcsök fogyasztásának csökkentése.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss