Elkészítés: A hozzávalókat egy nagy keverőtálban alaposan összedolgozzuk: először a szárazanyagot keverjük el, majd apránként hozzácsurgatjuk a vizet, kidolgozzuk, majd 8 egyforma részre osztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük meleg helyen, ezalatt kissé megkel a tésztánk.
Lisztezett deszkán téglalap formára nyújtjuk egyenként a cipókat, hosszában feltekerjük, és kört formázunk belőle, a két végét jól összenyomjuk. Ismét letakarva további 40 percig kelesztjük.
Közben egy fazékban vizet forralunk 1 mokkáskanálnyi szódabikarbónával és 1 evőkanál cukorral. Ebben főzzük elő a bageleket, mindkét oldalukon fél-fél percig. Szűrőkanállal egy sütőpapírral bélelt tepsire szedjük ki az előfőzött bageleket, majd megkenjük tojássárgájával. Ha szeretnénk, ekkor szórhatjuk meg különféle magvakkal.
180 fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 10-12 perc alatt.
Az alap bagel tésztát varálhatjuk aszerint, hogy mivel szórjuk meg a tetejét (pl. mák, szezámmag). A tésztát ízesíthetjük, mielőtt feltekernénk vékonyra szeletelt újhagymával és zúzott fokhagymával, esetleg reszelt cheddar vagy füstölt sajttal megszórva.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!