hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bagel - alaprecept

MME MME
5/5
90 perc
rafinált
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók 8 darabhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 4 g szárított élesztő
  • 2,5 dl meleg víz
  • csipet só
  • Valamint:
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojássárga felverve

Elkészítés

Elkészítés: A hozzávalókat egy nagy keverőtálban alaposan összedolgozzuk: először a szárazanyagot keverjük el, majd apránként hozzácsurgatjuk a vizet, kidolgozzuk, majd 8 egyforma részre osztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük meleg helyen, ezalatt kissé megkel a tésztánk.

Lisztezett deszkán téglalap formára nyújtjuk egyenként a cipókat, hosszában feltekerjük, és kört formázunk belőle, a két végét jól összenyomjuk. Ismét letakarva további 40 percig kelesztjük.

Közben egy fazékban vizet forralunk 1 mokkáskanálnyi szódabikarbónával és 1 evőkanál cukorral. Ebben főzzük elő a bageleket, mindkét oldalukon fél-fél percig. Szűrőkanállal egy sütőpapírral bélelt tepsire szedjük ki az előfőzött bageleket, majd megkenjük tojássárgájával. Ha szeretnénk, ekkor szórhatjuk meg különféle magvakkal.

180 fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 10-12 perc alatt.

Az alap bagel tésztát varálhatjuk aszerint, hogy mivel szórjuk meg a tetejét (pl. mák, szezámmag). A tésztát ízesíthetjük, mielőtt feltekernénk vékonyra szeletelt újhagymával és zúzott fokhagymával, esetleg reszelt cheddar vagy füstölt sajttal megszórva.

Megjegyzés

A frissen sült bagelt fogyaszthatjuk sós kiegészítőkkel, de pl. krémsajttal megkenve és friss szeletelt eperrel vagy dzsemmel is isteni finom.

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss