Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Napi praktika: így lesz igazán sűrű és finom a bableves

default user icon
MME
Sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek. Most arra hoztunk egy tippet, hogy lesz a legfinomabb a bableves.

A füstös, gazdag bableves elkészítésének számos módja van. A legtöbb esetben füstölt csülök vagy füstölt tarja képezi a leves alapját, ez adja meg a jellegzetes ízét és teszi a levest kellően tartalmassá. A bab mibenléte szintén fontos kérdés, sokan az egynemű bablevesekre esküsznek, de van, aki szívesen keveri a különféle babokat, s színesíti a levesét lóbabbal, gyöngybabbal vagy épp vesebabbal. Mi most arra hoztunk neked egy tippet, hogyan lehet igazán ízes és sűrű a bableves!

Tipp: Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét - legyen az főzelék vagy leves. Rántás helyett pedig úgy is sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldségeket (vagy a zöldségek egy részét) összeturmixoljuk. Így nemcsak finom, de egészségesebb is lesz!

Még 3 tipp, hogy tökéletes legyen a bableves:

1. Az ízesítés

A csülök főzőleve miatt óvatosan adagold a sót! A szokásos fűszerek (szemes bors, lehetőleg friss babérlevél, fokhagymagerezd, pirospaprika, esetleg majoránna) mellett a borókabogyó és néhány csepp tárkonyecet pikáns ízt ad, a borsikafű pedig csökkenti a bab okozta felfúvódást. (Ezekkel csínján bánj, mert nem mindenki szereti az ízüket.)

2. Füstölt hús és kolbász

Az igazán tartalmas bablevesbe a csülök társaságába kerülhet még füstölt oldalas vagy bordaporc, továbbá nem hiányozhat mellőle egy szál jóféle lángolt, csabai vagy házi füstölt kolbász.

3. Csipetke

Nem kötelező, de felteszi az i-re a pontot. Dolgozz össze egy tojást csipetnyi sóval, 10 dkg liszttel és annyi vízzel, hogy ruganyos, kemény tésztát kapj. Lisztes kézzel csipkedj belőle kis darabokat a forrásban levő levesbe az utolsó 5 percben. Persze, ha nincs időd ezzel pepecselni, az sem számít szentségtörésnek, ha friss fehér kenyeret adsz helyette, illetve ha nokedlivel, vagy más típusú friss tésztával pl. derelyével szolgálod fel.

AJÁNLJUK MÉG: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss