Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Játékbaba és villanyvasút: így karácsonyoztak nagyszüleink és dédszüleink

default user icon
MME
A fotókat nézegetve az első gondolat ami felvillan bennünk, hogy piszkosul nagyot változott a világ közel egy évszázad távlatában. Akkoriban a legnagyobb kincs az volt, ha a család együtt lehetett karácsonykor, volt mit enni, és nem éppen valamilyen háború dúlt. Ma ezzel szemben – tisztelet a kivételnek – a játékkonzolok, az okostelefonok, és a méregdrága sportcipők hozzák el a meghitt karácsonyt. Utazzunk egy picit vissza az időbe, és vegyük észre; ettől sokkal kevesebb dolog is elég, hogy boldog karácsonyunk legyen.

A Fortepan fotógyűjteményének hála úgy, ahogy már korábban is tettük, egy újabb időutazásra indulunk azzal a különbséggel, hogy most nem a régmúlt idők étkezési vagy vásárlási szokásai után kutatunk, hanem az év talán legmeghittebb időszakába ástuk bele magunkat úgy 80-90 év távlatából a 80-as évek elejéig haladva. A képarchívumnak hála betekinthetünk a régiek mindennapjaiba, magánéletébe, otthonába, megnézhetjük, hogyan ettek-ittak, ünnepeltek, szerettek vagy szomorkodtak. Nézzük, hogyan karácsonyoztak nagyszüleink, dédszüleink. A Fortepan gazdag kínálatából válogattunk.




















A fotósorozat végére érve egy dologban biztosak lehetünk. Akkoriban a legtöbb kislány babát várt a Jézuskától, míg a kisfiúk villanyvasutat vagy kisautót kértek karácsonyra. Az is egyértelműen látszik, hogy bizony mindenki örült, ha karácsonyfához tudott jutni, és nem az volt a legfontosabb kérdés, hogy nordmannra, ezüstre vagy lucfenyőre kerüljenek az ünnepi díszek.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss