Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sokan nem tudják, hogy a vörösbab mérgező lehet: ha így készíted el, komoly bajt okozhat

default user icon
MME
Egyszerű ebédet készített magának egy nő, ám nem várt rosszullét lett az eredménye. Kiderült, alapvető konyhai hibát vétett, amiről azonban sokan talán nem is hallottak még.

A hüvelyesek, kiváltképp a babfélék egészséges fehérje- és rostforrások. A vegán és vegetáriánus étrendet és életmódot követő emberek számára a bab alapvető táplálék, de a magyar konyhában is fontos helye van ennek a hüvelyesnek. Sokan viszont talán nem is tudják, hogy komoly, mérgezéses tüneteket okozhatnak a babok, ha nem megfelelően készítjük el.

Ételmérgezést okozott a nem jól elkészített babos ragu

A vegán életmódot követő Anne Sullivan egy fehérbabos ragu receptjét próbálta ki. A leírtak szerint beáztatta a babot, majd egy slow cookerben főzte meg a fogást. Ennek a gépnek a lényege, hogy alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig készül az étel, így a hagyományos főzéssel ellentétben az értékes tápanyagok benne maradnak az alapanyagokban. Ez okozta a bajt – írja a Bors.

A babfélék esetében ugyanis nem elég az áztatás, a hüvelyeseket legalább 10 percig magas hőmérsékleten kell főzni, hogy elpusztítsuk a bennük lévő méreganyagokat. A babfélékben ugyanis fitohemagglutinin található, ez pedig mérgezéses tüneteket, vagy hosszú távon betegséget is okozhat.

Az emésztőenzimek nem tudják lebontani a fitohemagglutinint, így az érintetlenül áthalad az emésztőrendszeren és változásokat okozhat a bélrendszerben. Károsíthatja a bélfalat, és hatással lehet a belső szervekre, például a vékonybélre, a hasnyálmirigyre és a májra is – olvasható a Dívány cikkében.

Melyek a babmérgezés tünetei?

Ha nem megfelelően készítjük el a babos ételeket, azaz nem forraljuk legalább tíz percig a babot, akkor az étel elfogyasztása után egy-két órával hányingert, hányást, hasi fájdalmat és szédülést tapasztalhatunk. A tünetek a legtöbb esetben nem súlyosak, és maguktól elmúlnak. Hasonló tüneteket észlelt magán Anne Sullivan is, aki slow cookerben készítette el a fehérbabos ragut.

Biztonságos a babkonzerv?

A babmérgezés veszélye csak a nyers babok esetében állhat fenn, ugyanis a konzerv babokat a gyártás során megfelelően feldolgozzák. Ha el szeretnénk kerülni a mérgezéses tüneteket, akkor a szárazbabot mindig rendesen, hosszú ideig áztassuk be, ha kell cseréljük le alatta a vizet és alaposan, magas hőmérsékleten főzzük meg.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss