hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így főzzünk ázsiait otthon!

Míg a kilencvenes évek közepén még csak néhány kínai étterem és számos apró kifőzde jelentette az ázsiai gasztronómia betörését Magyarországra, addig manapság már szinte bármilyen keleti, ázsiai étterem megtalálható nálunk, sőt - az éttermeknek köszönhetően - az ázsiai fogásokhoz szükséges alapanyagokat mi magunk is be tudjuk szerezni.

Ázsiai receptek a Mindmegettén >>> 

Hol vásároljunk?

A legtöbb ázsiai recept a hozzávalók végtelen során vérzik el. Pontosabban a hirtelen lelkesedésünket egy-két olyan összetevő gyorsan lehűti, amit nem kapni a sarki boltban, vagy pedig egyszerűen semmit nem tudunk az elkészítési módjáról. Ebből a szempontból ideális kiindulási pont az indiai konyha, ahol sok, a mi raguinkhoz nagyon hasonló étel, amelyeknek alapanyagigénye sem túl komplikált. A tandoori csirke vagy a karfiolcurry jó példa erre. Itt csupán a fűszerkeveréket kell beszerezni, s a többi hozzávalót jó eséllyel bármelyik hiperszuperben megkaphatjuk.

Az 5 legegészségesebb fűszer a világon >>> 

Ha ennél komplikáltabb a dolog, akkor a nagyobb városokban található ázsiai delikát boltokat érdemes felkeresni, vagy online webáruházak polcain körülnézni, esetleg a kedvenc éttermünk által használt, autentikus piacokra elmenni, főleg ha friss, egzotikus zöldségre vagy gyümölcsre van szükségünk.

3 izgalmas piac Budapesten >>>

Kell-e speciális edény az ázsiai ételekhez?

Némelyikhez nem árt beszerezni a megfelelő eszközöket. Tipikusan ilyen a wok, amely akkor sem árt egy háztartásban, ha nem készül szójaszósszal ízesített zöldséges marha vacsorára, bármilyen fúziós étel elkészíthető benne, de egy jó öntöttvas wokban még fánkot vagy rántott húst is nyugodtan lehet sütni. A japán konyha esetében – főleg, ha szusira specializálódnánk – jól jön a megfelelő felszerelés, amivel a tökéletes tekercseket készíthetünk, sőt az igazi japán omletthez sem árt az a bizonyos szögletes serpenyő. Alapvetően egy jól felszerelt konyhában minden adott, hogy jó ázsiai fogásokat készítsünk.

Mindent a wokról >>>  

Cipősz, nem cipősz? 

Az ázsiai koszt házilag történő előállítása során nem csak a kevéssé ismert alapanyagok beszerzése és a megtalált alapanyag érettségének, minőségének – számunkra sokszor esélytelen – meghatározása jelent problémát, hanem az is, hogy az emberek jelentős része az ázsiai konyha fogásai és a méregerős ételek közé könnyedén és sokszor indokolatlanul egyenlőségjelet tesz. Pedig az ázsiai konyha rengeteg nemzet gasztronómiáját foglalja magában, ahol koránt sem csak csili és galanga gyökér kerül az ételekbe.

A kínai, a japán, az indiai, de még a thai konyhának is számos könnyen értelmezhető, egyáltalán nem csípős fogás lapul a tarsolyában. A különféle wokban összepirítható zöldséges húsok, a gazdag egytálételek esetében pedig mi magunk állíthatjuk be az étel csípősségét, a megfelelő fűszerkeverékkel, vagy ha időnk engedi, akkor az általunk összeválogatott fűszerekből készített keverékkel. A fűszerkeverékek, különálló ízek is könnyedén beszerezhetők számos webáruházból, ahol nem csak nagy tételben, hanem 1-2 fogásra elegendő mennyiségben is kaphatók.

Csípőset ettél, lángol a torkod? Itt a megoldás! >>> 

Indiai receptek a Mindmegettén >>>  

A vietnámi konyha titkai >>>  

Vietnámi receptek a Mindmegettén >>>  

Thai ételek >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss