Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az Év Strandétele 2023: ez a fogás lett az idei győztes!

default user icon
MME
Az Év Strandétele idén a Balatoni nyelves Balatonalmádiból, a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpieros hideg tökfőzeléke, az Év felfedezettje a Pofás pil-pil lángos Balatonmárián, vegán különdíjas az alsóörsi zeller ravioli és az év jóárasított étele a vonyarcvashegyi Party harcsali lett.

A Balatoni Kör által idén kilencedik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny nyerteseit a fövenyesi Kalóz strandbisztróban ma tartott eredményhirdetésen mutatták be. A megmérettetés célja, hogy máshol is elkészíthető legyen a hazai hagyományokat, illetve a nemzetközi street food sztenderdeket megújító étel, mely ezúttal is alkalmas arra, hogy műfajteremtő legyen. A pikáns névválasztás izgalmasan kapcsolódik a balatoni nyárhoz és hozzájárulhat ahhoz, hogy ez az étel méltán népszerűvé válhasson.

Az Év strandétele 2023

Az idei Év strandétele a balatonalmádi strandon található Terasz bisztró Balatoni nyelves nevű, spenótos krémsajttal, paradicsommal, bacsalikommal és egy bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepénye lett, mellyel a bruschetta műfaját sikerült nagyon szerethetően újragondolniuk. 3300 forintért önmagában komplett ebédnek vagy vacsorának is tökéletes választás és egyben bármelyik büfében könnyen elkészíthető.

 

Bisztró kategóriában idén a Balatonbogláron évek óta kultétteremnek számító Gianpiero's "hideg tökfőzelék feltétlenül" nevű étele nyert, melyet garnélás vagy más, hagyományos feltéttel is kérhetnek azok, akik makacsul ragaszkodnak hozzá. A bogláriak bebizonyították: roppanós tökkel könnyen elkészítve és hidegen tálalva mennyire üdítő és egészséges étel lehet a tökfőzelék is. A hazai gasztronómiában sokszor nem értékeljük eléggé a hungarikumnak is tekinthető főzelékeket, bár ebben sokat segíthet, ha olyan szépen tálalják és kreatívan készítik mint a boglári bisztróban.

 

Az Év felfedezettje díjat a Lángos world büfé Pofás fogas pil-pil lángosa kapta, melyet Balatonmária nagy szabad strandján készítenek. A garnéla helyett süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil
strandételként tökéletesen jeleníti meg a Beach Food szemlélet lényegét, hogy a pil-pilt mint spanyol tengerpartokra jellemző nemzetközi sztenderdet hogyan lehet igazán hazaivá és balatonivá varázsolni úgy, hogy egyúttal a lángost is szokatlanul szépen "tálalható" étellé teszik, nem utolsó sorban a szeklicére emlékeztető füstölt chili szálakkal. Aki azt hitte, hogy a lángos műfajában nem lehet már újat mondani, arra szépen rácáfoltak. E különlegesség ára 3200 forint.

 

Erős mezőnyben az alsóörsi Fogas bisztró Zeller "Raviolija" lett idén a legjobb vegetáriánus étel, melynek gombás tölteléke tészta helyett vékonyra szelt zeller lapok közé került, ára 3450 forint.

 

Idén meghirdették a "jóárasított" strandétel kategóriát is, melyben a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé által megálmodott "Party harcsali" fantázianevű étele nyert. Túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették igazán balatonivá a hortobágyi palacsintát, 2150 forintos áron.

(Borítókép: Balatoni Kör / Heim Alexandra)

Ezek is érdekelhetnek

Friss