Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az almaszószt szeretem!

default user icon
HL
Az almaszósz, az almaszósz... Halász Judit kalózdalának sorai sokak fülében csengenek még ismerősen, de szeretjük-e az almaszószt, ki hogyan készíti, és mihez lehet kínálni?
Mi az az almaszósz?

Az almaszósz egyszerűen elkészíthető, sokféleképp tálalható finomság: rengeteg almából. Sokoldalú és olcsó átváltozó művész, mert nem csak desszertként kínálhatjuk vagy süteményekbe tölthetjük, de akár húsos vagy húsmentes főételek mellé is fogyasztható. Minden a fűszerezésen múlik, amiből nem kell sok, hisz az alma aromás gyümölcs.

Az alma olcsó, egészséges és egész évben beszerezhető, de az őszi-téli hónapokban mindenképpen főszerephez jut. Nyersen is érdemes minden nap fogyasztani, készülhet vele torta és rétes, tölthetjük csirkébe, tehetjük salátába, és a kedvenc almás pitéről se feledkezzünk el… De az almaszósz - vagy ahogy német nyelvterületen ismerik: az Apfelmus – is remek dolog, ami frissen éppúgy fogyasztható, mint konzerválva, melegen vagy hidegen.

Az almaszósz nem azonos a magyar konyhában ismert és kedvelt almamártással, ami tejfölös habarással készül, és viszonylag kevés gyümölcsöt tartalmaz. A habarás nélküli, bőséges mennyiségű almából könnyedén kivitelezhető almaszósz azonban egészen más műfaj – nem is lehet nem szeretni! Az almaszószban nem más, mint sok-sok gyümölcs, némi cukor és fűszerek. Krémes, illatozó és nagyon finom.

Almaszósz (Apfelmus) egyszerűen

Hozzávalók:
1 kg alma
10 dkg cukor (ha savanykás az alma, növelhető a mennyiség)
1 citrom frissen préselt leve
2 dl víz
1 egész rúd fahéj
½ rúd vanília kikapart magjai

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, nagyjából 1,5-2 cm-es darabokra kockázzuk. Citromlével meglocsoljuk, hogy szép, világos színét megőrizze, majd lábosba tesszük. Alacsony tűznél főzni kezdjük a vízzel és a cukorral, beledobjuk a fahéjrudat és a vaníliamagokat. Fedő nélkül, folyamatos keverés mellett 20-25 perc alatt puhára főzzük.
Ha az alma tökéletesen megpuhult, levesszük a tűzről, a fahéjrudat eltávolítjuk. A lábos tartalmát azon forrón szitán vagy sűrű szövésű szűrőn áttörjük.

Ezt az almaszószt akár üvegekbe is tölthetjük, és nedves vagy száraz dunsztban konzerválhatjuk. Csavaros tetejű üvegben a lekvárokhoz hasonló módon tárolható. De meg is várhatjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl, és műanyag dobozokban le is fagyaszthatjuk. Jól tűri a mélyhűtést, felhasználás előtt felengedjük, és már fogyasztható is.

Almaszósz, mint desszert

Az almaszósz melegen, langyosan, hidegen egyaránt igen finom – és persze minden hőmérsékleten más előnyös tulajdonságai kerülnek előtérbe. Nem mellékes, hogy magas rost- és pektintartalmának, no meg a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően egészséges finomság, alacsony a kalóriatartalma, ráadásul az emésztésünket is segíti.

Ha nem akarjuk hosszan tárolni a szószunkat, jól záródó üvegekben, dunsztolás nélkül, hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll. Remekül illik olajban sült fánkokhoz, de lekvár helyett göngyölhetjük palacsintába, rétesbe, sőt sütemények, aprósütemények tölteléke is lehet. Ha az almás pitét krémes almatöltelékkel készítenénk, az almaszósz ehhez is tökéletes – főként, ha nagyobb mennyiséget sikerült legyártani, és csak felhasználásra vár a hűtőszekrényben. Az omlós tésztalapokat megszórhatjuk morzsával, őrölt dióval, mandulával, fahéjjal is, és egyenletesen rásimítva az almaszószt, megsüthetjük.

Ha pedig gyors pitét szeretnénk, dolgozhatunk készen vásárolt leveles tésztával is. Két leveles tésztalap közé halmozhatjuk a kedvünk szerint ízesített almaszószt, de akár táskákat is hajtogathatunk a tésztából, és mindegyikbe porciózhatunk egy kevés krémes almatölteléket.

Az almaszószt természetesen akár közvetlenül felhasználás előtt is gazdagíthatjuk további ízesítőkkel, kedvünk és ízlésünk szerint. A fahéj mellett az őrölt gyömbér, a szegfűszeg, a csillagánizs is nagyszerű fűszere lehet – vagy akár ezek kombinációja.

Üvegtálkákba vagy poharakba kanalazva magában is krémes és egészséges édesség lehet, ha némi vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot kínálunk mellé, de réteges desszertek, trifle-k összetevőjeként is kitűnő. Kockára vágott piskóta, vaníliakrém és ízletes almaszósz vagy ropogós kekszmorzsa, mascarpone és a selymes almaszósz tökéletes kombináció lehet.

Almaszósz főételekhez

Ha húsok (elsősorban egészben sült sertés, marha vagy vad, de egészben sült vagy töltött csirke, kacsa) mellé tálalnánk, érdemes a hozzáadott cukor mennyiségét csökkenteni, és a vaníliát, fahéjat elhagyni. Fahéj helyett kevés gyömbér vagy borókabogyó hozzáadásával könnyű, pikáns gyümölcsmártásként kínálhatjuk, de kerülhet az almaszószba más ízesítő is, érdemes szegfűborssal vagy zsályával is kipróbálni. Svájcban például igazi nemzeti ételnek számít a pirított darált hús, amit szarvacska tésztával és almaszósszal tálalnak minden esetben – a gyerekek legnagyobb örömére.

Ha sültek mellé tálalnánk különleges almaszószt, kevés rozmaringgal is érdemes megbolondítani. A rozmaringos almaszószt bátran kínálhatjuk tócsni, röszti mellé is.

Zöldségröszti rozmaringos almaszósszal

Hozzávalók:
A rösztihez:

1 db közepes méretű sárgarépa (kb. 15 dkg)
1 db kis fej vöröshagyma
1 szál fehérrépa (kb. 10 dkg)
¼ zellergumó (kb. 15 dkg)
2-3 db burgonya (30 dkg)
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj a sütéshez

frissen őrölt bors – ízlés szerint
A rozmaringos almaszószhoz:
4 db közepes méretű alma (kb. 75 dkg)
5-6 dkg cukor
1 citrom frissen préselt leve
1,5 dl víz
csipet só
2-3 ág friss rozmaring

Elkészítés: Az almaszószhoz az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk. Meglocsoljuk citromlével, lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a vizet, és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Sűrű szövésű szitán vagy szűrőn átpasszírozzuk, majd hozzákeverjük a finomra aprított rozmaringot.
A rösztihez a zöldségeket meghámozzuk. A hagymát félbevágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk, a sárgarépát, a fehérrépát és a burgonyát nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd az egészet egy konyharuhába csavarva alaposan kifacsarjuk, hogy minél kisebb legyen a víztartalma, így lesz igazán ropogós a rösztink! A kifacsart, reszelt zöldségekhez adjuk a hagymát, majd meghintjük a liszttel, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük.
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és a zöldséges keverékből evőkanálnyi mennyiséget szaggatunk a serpenyőbe. Kissé ellapítjuk, kör alakúra formázzuk. Mindkét oldalukat néhány perc alatt ropogósra sütjük.
Papírtörlőre szedjük, és a langyos rozmaringos almaszósszal azonnal tálaljuk!

Az almaszósz az egyik legszerethetőbb almás finomság, gyors és olcsó, egész évben, de különösen almaszezon idején jó minél többféle módon kipróbálni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss