Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áll a víz a hűtőd aljában? Ez okozza a bosszantó problémát

Látszólag ok nélkül, két-három hetente jelentős mennyiségű víz gyűlik össze a hűtőd aljában, a zöldséges fiók alatt? Nos, nem a hűtőd romlott el és nem is az ásványvizes palackok eresztenek! Sokkal prózaibb az oka a problémának, melyet pofonegyszerű megszüntetni.

Ha rendszeresen előfordul, hogy a hűtőd alján összegyűlik a víz, akkor érdemes közelről megnézned a fridzsider belső hátlapját! A modern hűtőszekrények hátsó falán, az első polc magasságában ugyanis található egy aprócska lyuk, mely előtt egy V-alakú, lejtős csatorna is helyet kapott. Ez a leolvasztó csatorna, a lyuk pedig azt a célt szolgálja, hogy elvezesse a hűtő falán keletkező nedvességet.

Ha azonban eldugul ez a lyuk, akkor a nedvesség nem tud távozni a hűtő belsejéből, ha pedig a leolvasztó csatorna is megtelik, akkor a víz elindul lefelé, a hűtő aljába és felgyűlik a zöldséges fiók alatti üreges részben. A fiók mozgatásával pedig kifröcsköljük a vizet, mely egy idő után a hűtőszekrény lábánál, a konyhapadlóra kifolyva vár minket reggel.

Mi a teendő?

Amennyiben eldugult a lyuk, nem kell mást tenni, mint kitisztítani. Vedd ki a zöldséges fiókot és az alsó polcot, hogy könnyen hozzáférhess a hűtő belső hátlapjához. Vegyél elő egy tálat, szivacsot, törlőkendőt és távolítsd el a felgyűlt összes nedvességet. Ezután próbáld az ujjaddal vagy egy fogpiszkálóval kiszedni a lyuk szájából a koszt. Előfordulhat, hogy a tojásos karton egy darabja, papír vagy ételmaradék tömítette el a nyílást.

Ezt követően egy műanyag szívószállal vagy egy pipatisztítóval nyúlj bele a lyukba és óvatosan pucold ki. Semmiképp ne használj fültisztító pálcikát, mivel a vatta átnedvesedhet és beszorulhat a nyílásba, és akkor biztos, hogy szerelőt kell hívnod. Szintén ne önts forró vizet a nyílásba, mert tönkreteheti a hűtő alkatrészeit – írják a Gorenje honlapján.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek