hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás tarte tatin

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 18 dkg cukor
  • 7 dkg vaj
  • 1 nagy alma
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 kanál víz
  • csipet só

Elkészítés

Elkészítés: Kezdjük a tésztával, mivel 30 percet hűtőben kell pihentetni. Minden hideg hozzávalót gyúrjuk masszává, és lefedve tegyük a hűtőbe.

Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk vastagabb szeletekre (kb. 0,5 cm). Érdemes egy olyan hőálló edényt választani, amit a fenti tűzhelyen és utána a sütőbe is tudunk használni. Az a lényeg, hogy magas falú legyen, mert kicsoboghat a cukor. Én egy kb. 15 centi magas és kb. 20-22 cm széles edényt használtam. Olvasszuk meg a cukrot a vajjal, majd amikor szép világosbarna, helyezzük el benne az almaszeleteket. Vegyük lejjebb a hőfokot. Kb. 3-4 perc alatt megpuhulnak. Óvatosan egy villával forgassuk át őket. Tegyük félre vagy 2 percre.

Kézzel lapítsuk ki a tésztát az edény méreteihez, és tegyük a cukros almára. 190 fokos előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük készre. 30-40 percnél érdemes ránézni. Az a lényeg, hogy a teteje szép pirosas barna legyen, és a cukros lé is csökkenjen körülötte.

Ha kész, vegyük ki, hagyjuk 1 percet pihenni, majd fordítsuk egy tányérra. Ha az edény aljára ragadt volna az alma, szedjük ki és helyezzük vissza. Nem lesz csúnya, mert visszatapad a cukros tésztához.

Ezek is érdekelhetnek

Friss