Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás-mákos pite

MME MME
75 perc
egyszerű
megfizethető
20 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. Egy keverőtálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját, a sütőport, a csipet sót, a Koronás porcukrot, egy evőkanál tejfölt és a felkockázott vajat. Gyors, morzsoló mozdulatokkal összedolgozzuk az alapot, egészen addig, amíg tésztává össze nem áll. Gombócot formázunk belőle, becsomagoljuk egy darab folpakba, és a hűtőbe tesszük egy órára pihenni.
  2. Ezalatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket. Az almát megmossuk, meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, a gyümölcsöt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy magasabb falú edénybe tesszük a reszelt almát, ízesítjük ½ db citrom levével, a Koronás porcukorral, a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kardamomot, a fahéjat, a reszelt citromhéjat, és az egészet összekeverjük. Végül hozzáadjuk a mákot, elkeverjük, és alacsony hőmérsékleten 10-12 percig főzzük. Az elkészült tölteléket hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a tésztalapokat.
  3. A hűtőben pihentetett tésztát kivesszük, kicsomagoljuk, és egy kés segítségével két részre vágjuk. Az egyik felét sütőpapírra tesszük, és a tepsi formájához igazodva egy kb. 20 × 30 cm-es téglalappá formázzuk, majd ráhelyezünk egy másik sütőpapírt, és a két lap között nyújtófával kinyújtjuk a tésztát.
  4. A tepsit kikenjük vajjal, a sütőpapír egyik felét eltávolítjuk, és a másik segítségével a tésztát a tepsibe igazítjuk, majd a másik sütőpapírt is lehúzzuk róla. A felesleges tésztát késsel levágjuk. A tésztát megszórjuk darált dióval, ezzel megóvjuk attól, hogy a töltelék eláztassa. Erre kanalazzuk a mákos-almás keveréket, amit egyenletesen eloszlatunk egy spatula vagy kanál segítségével.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Következhet a másik tészta kinyújtása, amit pontosan úgy nyújtunk ki, mint az első lapot. A tésztát ráterítjük a töltelékre, a felesleget levágjuk, majd villával egészen az aljáig megszurkáljuk. Végül lekenjük tejjel, és az előmelegít sütőben 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
  6. Az elkészült melengető, téli pitét hagyjuk kihűlni, majd felvágjuk, és a tetejét Koronás porcukorral díszítjük.

Nézd meg videón is, hogyan készül az almás-mákos pite:

A videó megjelenését támogatta a Koronás Cukor! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss