Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a legfinomabb töltött káposzta, az alföldi szárma

Mindenkinek van egy saját, bevált receptje a töltött káposztára. Ez ugyanis az az étel, ami nem hiányozhat a karácsonyi, ünnepi asztalról. Mutatunk most egy klasszikus, alföldi változatot, amit sokan szármaként ismerhetnek.

A töltött káposzta egy olyan ételnek tűnik, amit egyszerű elkészíteni, és ez igaz is, ám olyan sokféle változata és receptje létezik, hogy két kéz is kevés ahhoz, hogy összeszámoljuk. A töltött káposztát csak idehaza többféleképp főzik, de asztalra kerül még Romániában, Törökországban, Szerbiában és Görögországban, de sok más nemzet konyhájában is megtalálhatjuk.

Nem csoda, hogy mindenkinek megvan a saját receptje és a saját kedvence. Ha kipróbálnál egy klasszikus verziót, akkor készítsd el az alföldi töltött káposztát, vagy más néven szármát. Mutatunk hozzá egy remek receptet!

Így készül a klasszikus alföldi töltött káposzta, a szárma!

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 l zöldségalaplé
  • 3 ek. zsír
  • 2 ek. liszt

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált hús
  • 8-10 db savanyúkáposzta-levél
  • 10 dkg rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • bors

Elkészítés:

  1. Meghámozzuk és lereszeljük a vöröshagymát, majd összekeverjük a darált hússal és a nyers rizzsel. Sóval, borssal, őrölt pirospaprikával és az áttört fokhagymával fűszerezzük. A káposztaleveleket megmossuk, kiterítjük, simítunk rájuk a töltelékből, majd a szélüket két oldalról behajtjuk, felcsavarjuk.
  2. Egy nagy lábasba vagy fazékba tesszük az apró savanyú káposzta felét, rásorakoztatjuk a töltelékeket, befedjük a maradék apró káposztával. Ráöntjük az alaplét. Ha kell, kiegészítjük annyi vízzel, hogy pont ellepje. 40-45 perc alatt készre főzzük.
  3. Ha kész, rántást készítünk a zsírból és a lisztből, és besűrítjük vele az ételt.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss