A töltött káposzta egy olyan ételnek tűnik, amit egyszerű elkészíteni, és ez igaz is, ám olyan sokféle változata és receptje létezik, hogy két kéz is kevés ahhoz, hogy összeszámoljuk. A töltött káposztát csak idehaza többféleképp főzik, de asztalra kerül még Romániában, Törökországban, Szerbiában és Görögországban, de sok más nemzet konyhájában is megtalálhatjuk.
Nem csoda, hogy mindenkinek megvan a saját receptje és a saját kedvence. Ha kipróbálnál egy klasszikus verziót, akkor készítsd el az alföldi töltött káposztát, vagy más néven szármát. Mutatunk hozzá egy remek receptet!
Így készül a klasszikus alföldi töltött káposzta, a szárma!
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 l zöldségalaplé
- 3 ek. zsír
- 2 ek. liszt
A töltelékhez:
- 50 dkg darált hús
- 8-10 db savanyúkáposzta-levél
- 10 dkg rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 1 tk. őrölt pirospaprika
- só
- bors
Elkészítés:
- Meghámozzuk és lereszeljük a vöröshagymát, majd összekeverjük a darált hússal és a nyers rizzsel. Sóval, borssal, őrölt pirospaprikával és az áttört fokhagymával fűszerezzük. A káposztaleveleket megmossuk, kiterítjük, simítunk rájuk a töltelékből, majd a szélüket két oldalról behajtjuk, felcsavarjuk.
- Egy nagy lábasba vagy fazékba tesszük az apró savanyú káposzta felét, rásorakoztatjuk a töltelékeket, befedjük a maradék apró káposztával. Ráöntjük az alaplét. Ha kell, kiegészítjük annyi vízzel, hogy pont ellepje. 40-45 perc alatt készre főzzük.
- Ha kész, rántást készítünk a zsírból és a lisztből, és besűrítjük vele az ételt.
Borítókép: Vidék íze magazin