Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 titok, amitől tökéletes lesz a töltött káposzta

Ahány ház, annyi szokás és recept, de van néhány tipp, amelyiktől bármelyik töltött káposzta még finomabb lesz.

A töltött káposzta, mely hagyományosan karácsonyi, lakodalmas vagy disznótoros étel. Nem érdemes belőle keveset főzni, hiszen ha valamelyik ételre igaz, akkor erre mindenképpen, hogy minél többször melegítik újra, annál finomabb lesz. Fontos a sikerhez, hogy ne sajnáljuk a belőle a jó minőségű szalonnát, a füstölt húst és a kolbászt.

Az igazán finom töltött káposztának is megvannak a maga készítési trükkjei, titkai. Összeszedtük a 10 legfontosabbat. Érdemes követni a tippeket, s garantáljuk, hogy tökéletesen finom lesz ez az igazán népszerű karácsonyi egytálétel.

1. Káposzta, káposztalevél

Az édes káposztából készülő nyári vagy szabolcsi töltött káposztához a nagy egész fejet szurkáld körbe a torzsa körül, majd hosszú nyelű húsvillára tűzve merítsd egy fazék forrásban levő vízbe 3-4 percre, hogy könnyebben leválaszthasd a felső leveleket a tölteléknek. A kisebb fejről egyszerűen lefejthető leveleket is tedd forró vízbe néhány percre, hogy megpuhuljanak.

Hagyományos téli töltött káposztához a piacon keress savanyított vágott káposztát, illetve egész leveleket. Kóstold meg: akkor jó, ha ropogós, enyhén sárgás színű, és nincs semmilyen utóíze. Amennyiben túlságosan savanyúnak találod, kimoshatod, illetve leöblítheted.

2. Darált hús a töltött káposzta lelke

Nem véletlen, hogy disznóöléskor különösen finom a töltelék, hiszen ilyenkor a sertés többféle részéből készítik. Máskor érdemes vegyes húst a töltelékbe keverni, pl. sertést marhával vagy marhával és pulykával. Sertésből lapockát, pulykából combot vegyél, a marhához adj apróra kockázott füstölt szalonnát, hogy szaftosabb legyen.

3. Rizs vagy gersli kerüljön a töltelékbe?

A kerek szemű rizs egyrészt jobban néz ki a töltelékben, mint a hosszú szemű, másrészt krémesebb állagot kölcsönöz a húsgombócoknak. A rizst érdemes előre megpárolni. Rizs helyett fél órát vízben áztatott árpagyöngyöt (gerslit) adhatsz a húsos masszához.

4. Kimaradhatatlan fűszerek

A só és a bors mellett elsősorban babérlevél, fűszerkömény, továbbá ízlés szerint borsikafű (csombor), szerecsendió, petrezselyem, esetleg kapor használható. A töltelékből nem maradhat ki a zúzott fokhagyma és a pirított hagyma.

5. Így érdemes megtölteni a káposztaleveleket

A káposztaleveleket terítsd ki, és egy éles kiskéssel vágd laposra a középső vastag erüket. A túl nagy leveleket szeld félbe vagy négyfelé. Mindegyik darab közepére halmozz tölteléket, majd hajtsd rá a levél egyik oldalát. Ezután csavard fel, végül a túllógó másik oldalt gyűrd a batyuba.

6. Füstölt hús, kolbász és szalonna

Előző este áztass be füstölt húst, pl. csülköt, tarját vagy oldalast. Másnap főzd félpuhára bő vízben, és hagyd kihűlni a levében. Vágd nagyobb kockákra, majd kolbászdarabokkal, valamint szeletelt kolozsvári szalonnával együtt add a káposztához. Lángolt parasztkolbásszal is finom. A töltelékbe keverj apróra kockázott füstölt szalonnát. Diétás változatnál hagyd el a szalonnát, a kolbászt pedig helyettesítsd pl. virslivel.

7. A töltött káposzta összeállítása

Nagy fazék, cserépedény, magas falú tepsi vagy tűzálló tál alján teríts el vágott káposztát, helyezz rá töltelékeket hús- és kolbászdarabokkal együtt, majd folytasd a rétegezést a maradék hozzávalókkal. Legfelülre káposzta kerüljön, erre jöhet egy kevés sűrített paradicsom. A rétegek közé helyezz babérlevelet, esetleg csípős zöldpaprikát is.

8. Így főzzük, hogy tökéletes legyen

Öntsd fel az edény tartalmát a füstölt hús főzőlevével úgy, hogy teljesen ellepje. Ha túl sós, akkor hígítsd vízzel. Ezután fedd le, és főzd türelmesen lassú tűzön 1,5-2 órát, amíg a töltelék megpuhul, de a káposzta még roppanós. Közben ne kevergesd, inkább csak rázogasd, hogy ne törjenek meg a töltelékek. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. A letakart edényt 150 fokos sütőbe is berakhatod.

9. Természetesen a tálalás sem mindegy

Szedj a tányérra vágott káposztát, majd tegyél rá töltelékeket, füstölt húst és kolbászt. Díszítsd petrezselyemmel vagy kaporral, esetleg szalonnából készült kakastaréjjal. Kínálj hozzá tejfölt, és ne felejtsd el a kenyeret.

10. És így érdemes tárolni

A maradék hűtőszekrényben több napig, akár egy hétig is eláll, ha tejföl nélkül teszed el. A töltött káposzta jól tűri a fagyasztást. Kisebb adagokra porciózva hónapokig tárolhatod a mélyhűtőben.

Ezek is érdekelhetnek

Friss