hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megnéztük, hogy készül a ketchup: végigjártuk a paradicsom útját a termőföldtől az üvegig

default user icon
MME
Gondolkodtál már rajta, hogy állítanak elő egész évre elegendő mennyiségű ketchupot a néhány hetes paradicsomszezonban? Az Univer gyárában megnéztük, hogy jut el a paradicsom a termőföldről a ketchupos üvegbe, ahol az is kiderült, hogyan tudja a gyár kiszolgálni a vásárlókat egész évben.

Az Univer gyárába látogattunk augusztusban, a paradicsomszezon kellős közepén, hogy megnézzük, hogyan is kerül be a gyárba a termőföldről az ipari paradicsom, és ott milyen eljáráson megy keresztül a mosástól a válogatáson át a roppantásig, passzírozásig és főzésig.

A gyárban arra is választ kaptunk, hogyan képesek előállítani egész évre elegendő mennyiségű ketchupot, de azt is megnéztük, milyen eljárással tartósítják és csomagolják tartósítószer-mentesen a világ egyik legnépszerűbb szószát.

Tudtad?

A 18. században brit és holland tengerészek hozták magukkal Európába azt a főleg sózott halakból hordókban hónapokig erjesztett, erősen fűszerezett, sárgás vagy barnás ázsiai szószt, amelyet a mai ketchup elődjének tekinthetünk. A halszósz 1730-ban Jonathan Swift egyik versében catsup néven szerepelt, majd Lord Byron 1817-ben a Beppo című művében, Dickens pedig az 1840-ben írt Barnaby Rudge-ban ketchupnak nevezte.

Paradicsomot először a 19. század elején, Amerikában kezdtek a főzetbe tenni, valószínűleg Sandy Addison 1801-ben kiadott The Sugar House Book című szakácskönyvének hatására. Érdekesség, hogy az akkoriban luxuscikknek számító cukor helyett inkább sóval és brandyvel tartósították a szószt.

Nézd meg azt is, miből készül a kutyatáp, mi kerül a zacsós salátába, hogy készül az extrudát kenyér és a gyulai kolbász:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss