Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ok, amiért érdemes rendszeresen mazsolát enni

default user icon
MME
A mazsola meglehetősen megosztó szárított gyümölcs: egyesek rajonganak érte, mások rosszul vannak, ha csak ránéznek. A következőkben mindkét csoporthoz szólunk, mert szeretnénk, ha a mazsola-rajongók mértékletességet gyakorolnának, a mazsolagyűlölők pedig megtanulnák szeretni a szárított szőlőt, mert esküszünk, megéri!

Az első és leginkább közismert tény a szárított gyümölcsökről az, hogy rengeteg cukrot tartalmaznak, közülük is kiemelkedik a szőlőből készített mazsola: 28 grammjában 16 gramm cukor van. Ez valóban nem kevés. Ám, azt kevesen tudják, hogy igazából ez a cukormennyiség viszonylag lassan szabadul fel belőle - tehát nem úgy, mint ha bekapnánk egy mokkáskanál finomított cukrot -, ami pedig még van benne a cukron kívül, az csupa szuperegészséges összetevő. Soroljuk is!

1. tele van antioxidánssal

A mazsola szárított szőlőszem, így a víz kivételével ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szőlő - például tele van antioxidánssal, ezen belül is polifenollal. A polifenolok megkötik a szabadgyököket, gyulladáscsökkentő hatásúak, valamit segítenek megelőzni olyan időskori betegségeket mint az elbutulás vagy az Alzheimer.

2. tele van vassal!

Ha az antioxidáns-tartalom nem lenne elég meggyőző, akkor itt következik egy másik nyomós érv a sorban: jelentős mennyiségű vas van a szárított szőlőszemekben, kiegészülve némi C-vitaminnal, ami ennek az ásványi anyagnak a felszívódásához elengedhetetlen. Ez azoknak lehet különösen fontos, akik növényi alapú étrendet követnek, mert a mazsolát nassolva extra adag vasat juttathatnak a szervezetükbe, és a dietetikusok által javasolt napi 18 mg beviteléhez közelebb kerülhetnek. A vas nagyon fontos ásványi anyag: segít a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, serkenti a vérkeringést, így tökéletes edzés előtti falatozáshoz is.

3. Tele van kalciummal

A mazsolában van egy adag kalcium is, ami a csontok és a fogak épségének megőrzésében és az izomműködés fenntartásában segít, emellett felygyorsítja az agy és az izmok közötti sejtszintű kommunikációt.

4. van benne fehérje

Bár valóban nem akkora fehérjebombák, mint a húsfélék, a magok, a hüvelyesek vagy a tofu, azért van bennük egy kevés, és mint tudjuk: sok kicsi sokra megy! A mazsolaszemekben lévő fehérjemennyiség például arra pont elegendő, hogy ne engedje azonnal kioldódni a bennük lévő cukrot, ami ezért lassabban és kiegyensúlyozottan szívódik fel.

5. Rostban gazdag

28 gramm mazsola 1 grammnyi rostot tartalmaz, ami igen impozáns arány, és egy-egy marékkal kiváló adalék lehet egy tálnyi, valóban rostdús müzlihez, salátához vagy zabkekszhez. Nem elsődleges rostforrás tehát, de segítségünkre lehet abban, hogy elérjük az ideálisnak mondható napi 25-30 grammos rostbevitelt.

Az ideális napi mennyiséget betartva, ami kb. egy marék, a mazsolát jó, ha mindennapi étkezéseink részévé tesszük, akár egy-egy csokiszelet helyett majszolva belőle. Biztos, hogy csak előnyünk származhat belőle!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss