Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 ok, amiért érdemes ananászt fogyasztani

default user icon
MME
Az ananász egész évben hozzáférhető, ízletes és frissítő; számos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz - különösen gazdag C-vitaminban, amelyből 10 dkg gyümölcsben 18 mg-ot találunk. Mindezt mérsékelt energiatartalom kíséri. Tartalmaz egy enzimet - a bromelint -, amely képes beindítani és megkönnyíteni a fehérjék emésztését, ám ezen túl van még néhány jótékony hatása szervezetünkre.

A világban többféle ananásznövény létezik, de a piacot igazán egy fajta dominálja, a „sima Cayenne". Nevét feltételezett származási helyének köszönheti, valamint annak, hogy levelei szélén nem találhatók tüskék. Állítólag a XV. Lajos üvegházaiban termesztett ananászt Guyanából hozták be. Az angolok nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy ez az ananászfajta terjedjen el a világban.

Hogyan válasszunk?

A csábító illatú ananász frissességét levélkoszorúja mutatja meg. Hagyjuk tehát, hogy orrunknál fogva vezessen bennünket! Ne hagyjuk viszont, hogy a gyümölcs színe túlságosan befolyást gyakoroljon döntésünkre, az ugyanis függhet egyrészt az érési foktól – amely a gyümölcs alján található bogyók közepénél kezdődik és a levélkorona felé halad –, másrészt a származási helytől, és éghajlati tényezőktől is. Az ananász tehát lehet kissé zöld, és mégis érett.

Ananász, a szupergyümölcs

Az ananászt sokszor emlegetik amolyan zsírégető gyümölcsként is, amely jól illeszthető minden diétába. Ám a cukortartalma miatt csak óvatosan bánjunk vele, amennyiben fogyókúrázunk. Ellenkező esetben viszont nem árt, ha minél gyakrabban iktatjuk be étkezésünkbe, hiszen számtalan jótékony hatása van szervezetünkre. 

1. Segíti az emésztést

Az ananász egyik legismertebb előnye az emésztés-elősegítő képessége. Tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, amely képes lebontani az általunk elfogyasztott táplálék többségét és az elhalt szöveteket.

2. Segíthet az ízületi gyulladásban

Egy kutatás szerint a bromelainban gazdag ételek nem csak az emésztést segítik, de csökkentik a reumás, ízületi fájdalmakat is.

3. Fokozhatja a szerotonin szintjét

Ahhoz, hogy szervezetünkben elegendő szerotonin képződjön, egy triptofán nevű aminosavra van szükségünk, amely az ananászban is igen nagy mennyiségben megtalálható. A megnövekedett szerotonin szint javítja a stressztűrő képességet, gyakran eredményez megkönnyebbülést a depresszióból és az idegességben.

4. Javíthatja a csontok és az ízületek egészségét

Az ananász magas mangán tartalma segít megőrizni a csontok szilárdságát, így akár már napi egy adag elfogyasztásával a napi mangán szükséglet 70%-át is fedezhetjük.

5. Segíthet gyorsabban gyógyulni

Egy friss kutatás szerint a gyümölcsben található bromelainnak köszönhetően szakszerű helyi alkalmazás során bizonyítottan gyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását, de jó lehet a lágyrész sérüléseire is, különös tekintettel az edzés utáni izomfájásra és zúzódásokra.

6. Erősítheti immunrendszerét

Egy csésze vágott ananász simán biztosítja a napi C-vitamin-szükségletünket. Ennek köszönhetően javul az immunrendszerünk működése is, de elősegíti a test kollagénképződését is.

7. Tele van antioxidánsokkal

A gyümölcsben található antioxidánsoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő, gátolja a daganatok növekedését, csökkenti az asztma és az allergia kialakulásának esélyét. Májvédő, vírus- és baktériumellenes hatású, de kedvező hatással van a szívre és az érrendszerre.

EZEKET AZ ÉTELEKET, ITALOKAT KERÜLD, HA STRESSZES VAGY >>> 

ÉRDEKESSÉGEK A ROZMARINGRÓL, AMIT NEM TUDTÁL >>> 

TOP 5 DESSZERTVIDEÓ, AMIT IMÁDTATOK 2019-BEN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss